Skip to content

Bistro ‘t Gemak is nu al nieuwe ontmoetingsplek in Hoornaar

Zaterdag 29 september was voor Hoornaar een heuglijke dag: toen opende Bistro ‘t Gemak haar deuren, aan het Dirk IV-plein 7 in Hoornaar. Esther van Leeuwen kon haar ogen niet geloven toen zij merkte dat haar zaak gelijk al veel belangstellenden trok. Ze kan nu al zeggen dat de horecagelegenheid voorziet in een behoefte. Niet alleen als het gaat om eten en drinken, maar zeker ook vanwege het sociale aspect. Esther ziet namelijk dat haar bistro een ontmoetingsplek is voor mensen in Hoornaar en van daarbuiten. Ze is blij dat ze de stap gewaagd heeft om een eigen zaak te beginnen.

Door Eline Lohman

HOORNAAR – Wie ‘t Gemak binnenstapt, merkt het direct: er hangt een fijne, huiskamerachtige sfeer. Daar getuigen de kussentjes met teksten als ‘opa’s plekkie’ en ‘oma’s plekkie’ ook van. De inrichting is lichtgekleurd, in combinatie met mintkleurige papieren lampen, ‘Gemaksbakken’ en andere details. De zaak is centraal gevestigd in Hoornaar, op de hoek van het Dirk IV plein naast de supermarkt en vanaf het terras heb je zicht op de ‘stier van Hoornaar’. Ontbijten, koffie drinken, lunchen, dineren, avondeten afhalen – het kan allemaal, zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur.

Esther van Leeuwen maakte een hele ommezwaai: waar zij eerst 40 uur per week in de weer was met haar paard James, staat zij na het overlijden van haar geliefde paard nu vijf dagen per week in de bistro, vertelt de Giessenburgse, met op de achtergrond vazen bloemen van de opening. “Ik belandde na het overlijden van mijn paard thuis op de bank. Ik heb twee meiden van 18 en mijn man werkt; ik kwam er al snel achter dat de hele dag thuis zitten niets voor mij is.”

Zij raakte in gesprek met de eigenaren van de HannesHoeve – een naschoolse opvang en theetuin HannesHeerlijkheid in Giessenburg – die plannen hadden om met een nieuw concept te gaan starten in de voormalige horecaruimte van Restaurant Glashelder en een gastvrouw hiervoor zochten. Esther: “Ik doe het samen met een enthousiast team; heerlijk dat ik weer wat te doen heb. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen grap, maar het werd al snel serieus. In het begin dacht ik: we maken er een koffietentje van, maar de ruimte is zo groot dat het een complete bistro is geworden. Geweldig om dit te kunnen doen! Gelijk op de openingsdag wisten mensen ons al goed te vinden,” vertelt Esther vijf dagen na de opening. “Ook de dagen erna. Iedereen vindt het geweldig. De mensen zeggen: hier zaten we nu echt op te wachten. Het leuke is ook dat ik al drie ochtenden een dame in de zaak heb gehad die boven de bistro woont en hier komt om een kopje koffie te drinken, omdat ze het niet leuk vindt om dat alleen te doen. We maken een praatje met elkaar en ze leest de krant aan onze stamtafel.”

Esther merkt nu al dat haar bistro een ontmoetingsfunctie heeft. “Vriendinnen komen met elkaar koffiedrinken, mensen van een sportclubje kwamen wat eten, jeugd komt een ijsje eten van de ijsboerderij, we hebben al mensen binnen gehad voor een zakelijk overleg en te flexwerken. En niet te vergeten de toeristen.” Die kunnen kiezen voor onder meer een koffie James – vernoemd naar haar paard – en een kleine selectie gerechten gemaakt van streekproducten zoals vlees en bakproducten. Dagelijks is er de keuze uit een tweetal ‘gezond en makkelijk’ menu’s van de dag. Wie afhaalt, heeft tot 17.00 uur de mogelijkheid om het menu van de dag ervoor op te halen. Vanaf 17.00 uur zijn de menu’s van de dag ‘uit & thuis’ gelijk. “Zo zijn we duurzaam bezig, want we gooien niets weg. Die gerechten gaan ook weer in recyclebare bakjes.”

Esther van Leeuwen kan haar geluk niet op over de animo voor Bistro ‘t Gemak. “Ik verbaas me erover dat het zo snel al loopt. Dat geeft aan dat er echt behoefte aan is in Hoornaar, nog wel zo’n kleine plaats! Als het een succes blijft, wil ik misschien wel eten gaan bezorgen.”

Meer informatie: https://www.bistrogemak.nl/.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden