Skip to content

Artikel Nieuwe Oogst: LTO roept op tot vakantie vieren bij de boer

Vier vakantie bij de boer. Die oproep doet voorzitter Arjan Monteny van LTO Multifunctionele Landbouw nu de vakantieplannen van Nederlanders naar het buitenland in de ijskast staan vanwege de coronacrisis.

Ruim honderdduizend verblijfplaatsen op tweeduizend boerderijen wachten op de komst van vakantiegangers, geeft Monteny aan. Boeren met recreatie hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het opzetten van deze recreatiesector. Volgens LTO Multifunctioneel is vakantie bij de boer rustgevend, groen, leuk en leerzaam, vooral voor gezinnen met kinderen. En in de 1,5 metereconomie is er ‘zeer veel mogelijk’ op het platteland, stelt de voorzitter.

‘We zien een revival. Mensen willen niet alleen producten uit de streek, maar ook dichtbij huis recreëren. Ze waarderen hun omgeving meer tijdens wandeltochten bijvoorbeeld. Wij verwachten daarom een toenemende animo voor vakantie in eigen land, vlakbij huis.’

Professionaliseringsslag

Docent toerisme Goof Lukken bij Breda University of Applied Scienes ziet dat het recreëren bij de boer de afgelopen jaren een enorme professionaliseringsslag doormaakte. ‘Zowel de kwaliteit van de verblijven als het totaal aanbod van de beleving maakt het recreëren bij de boer al jaren een geduchte concurrent van de grote vakantieparken en vliegvakanties. Een groep voorlopers heeft toerisme en het agrarische bedrijf weten te combineren tot hele mooie recreatieproducten.’

Het aantal boerderijen dat recreatie aanbiedt, is sinds 2013 ruim 10 procent gestegen naar ongeveer 3.140 bedrijven. Dat betreft 720 boerderijcampings, 380 B&B’s, vijfhonderd huisjes of appartementen bij een agrarisch bedrijf en circa vierhonderd groepsaccommodaties. Ook het aantal B&B’s op het platteland groeide. Het aantal accommodaties voor groepen is bijna verdubbeld van 284 in 2013 naar vierhonderd in 2018.

Losse activiteiten en arrangementen

De capaciteit is groter geworden van gemiddeld twintig personen naar dertig personen. Bij dagrecreatie is het aantal agrarische bedrijven dat activiteiten aanbiedt sinds 2013 licht gestegen tot 1.920. Binnen de dagrecreatie bieden de meeste bedrijven zowel losse activiteiten aan als arrangementen. Het buitenleven op een camping of accommodatie is naast rechtstreeks bij de boer ook via verschillende aanbieders te boeken, bijvoorbeeld via Vekaboorigineel overnachten en groene hart logies.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden