Skip to content

Artikel Nature Today: Doe mee met de tweede fotoactie kruidenrijk grasland!

Vorig jaar zijn WWF, RVO, Wageningen University & Research en BoerenNatuur samen gestart met de ontwikkeling van de Kruidenrijk grasland-app, waarmee verschillende typen grasland in beeld worden gebracht. Dit voorjaar gaan we verder met de doorontwikkeling van deze app, waarvoor 4.000 nieuwe foto’s van graslanden op landbouwpercelen nodig zijn. Meehelpen kan door mee te doen aan de fotoactie.

Kruidenrijk grasland is een belangrijk leefgebied voor insecten, vogels en bodemorganismen. Om het herstel van biodiversiteit in agrarische gebieden te kunnen realiseren is kruidenrijk grasland van groot belang. Daarom wordt er nu gewerkt aan een innovatieve app waarmee dit grasland beter herkend kan worden.

Deze app gebruikt een combinatie van satellietbeelden, radarbeelden en foto’s van het grasland om verschillende typen van kruidenrijk gras te herkennen. Om ervoor te zorgen dat de app nóg nauwkeuriger onderscheid kan maken tussen de verschillende typen graslanden, zijn er nog 4.000 actuele foto’s nodig van deze graslanden op landbouwpercelen.

Naast foto’s van extensief kruidenrijke graslanden (de graslanden met een natuurlijke samenstelling), zijn we ook op zoek naar foto’s van oude graslanden (>20 jaar), ingezaaide kruidenhoudende graslanden, en graslanden in overgang naar extensief kruidenrijk. Door alle foto’s samen te voegen, kunnen we de verschillen filteren en zal de app de verschillende soorten beter kunnen herkennen.

Vorig jaar hebben heel veel Nature Today-lezers meegedaan met de eerste fotoactie en samen duizenden foto’s verzameld. Dit voorjaar kan iedereen weer meedoen! Deze tweede fotoactie loopt van 15 mei t/m 15 juni.

Zo doe je mee!

  1. Download de app ‘biodiversiteitsmonitor’ (voor Android) of maak gebruik van de webapp op je mobiel (voor Apple/iOS).
  2. Maak een account aan (via rechtsboven ‘login’ en dan voor nieuwe gebruikers klik op ‘sign up’). Let op: de app heeft toegang nodig tot je fotobestanden en de locatie. Zorg er dus dat je ‘locatie delen’ hebt ingeschakeld en de app toegang heeft tot je afbeeldingen. Op deze manier kun je eenvoudig foto’s delen van een graslandperceel waar je op dat moment bij in de buurt staat. Indien je locatie niet werkt, kan je het beste de app even opnieuw opstarten.
  3. Ga met je mobiel naar een grasland waarvan je foto’s wil maken. Als je de (web)app opent, zie je op de kaart staan waar je bent. Het is alleen mogelijk om foto’s te uploaden van landbouwpercelen waar je ook echt bij in de buurt bent. Op deze manier worden de foto’s altijd aan het juiste landbouwperceel gekoppeld. Let op: het is broedseizoen voor weidevogels! Betreed percelen dus niet of zo min mogelijk, en alleen met toestemming van de eigenaar.
  4. Maak via de app foto’s van het grasland dat je wil documenteren. Dat doe je door in de app op het icoontje + te drukken (rechtsonder), vervolgens ga je naar je camera of selecteer je de gewenste fotobestanden in je galerij. Het is hierbij belangrijk dat je de instructies voor het maken van een foto goed opvolgt (zie uitleg app) en je de foto’s koppelt aan het juiste perceel (foto selecteren op de kaart na het maken van de foto).
  5. Je mag bij de foto een beschrijving toevoegen, maar dit is niet verplicht. Noteer hierbij welk type grasland je denkt te zien: extensief kruidenrijk grasland, oud grasland (>20 jaar), ingezaaid kruiden-houdend grasland, grasland in overgang naar extensief kruidenrijk, of conventioneel grasland (Engels raaigras).
  6. Klaar!

Alvast ontzettend bedankt voor jullie hulp!

Zijn er aan de hand van dit stappenplan nog vragen? Stuur dan een mailtje naar avalenca@wwf.nl.

Bron: Nature Today/WNF

Back To Top
Lid worden