skip to Main Content

Artikel Melkvee.nl: Project kruidenrijk gras gaat richting de 3000 hectare, geld raakt op

LTO en Urgenda hebben bijna 3000 hectare aan kruidenrijk grasland verkocht aan melkveehouders. Dat doen de organisaties via de campagne 1001ha, waarbij boeren met subsidie graszaad kunnen aanschaffen. Het budget is voor het overgrote deel van Nederland bijna op, maar de actie loopt door.

‘Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit boven en onder de grond, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest te reduceren waarbij er tot 500 kilo stikstofkunstmest en 1000 kg CO2 minder uitgestoten wordt vergeleken bij gangbaar grasland’, meldt Urgenda in een persbericht over de nieuwe mijlpaal.

1001ha werkt samen met verschillende overheden, die met subsidie over de brug komen. Urgenda: ‘Wees er snel bij want er is nog 48 hectare beschikbaar vanuit LNV en daarna kunnen enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland en de gemeente Hof van Twente bestellen.’

Zes zaadleveranciers, 12 mengsels

In oktober 2020 ging de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding en subsidie krijgen melkveehouders fikse korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras komt te liggen. Bovendien krijgen boeren er gratis begeleiding bij.

‘De drempel voor boeren om eens te experimenteren wordt zo erg laag. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier – Barenbrug – aan en vanaf 15 maart kunnen boeren kiezen uit 12 zaadmengsels doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.’

‘Maakt echt wat los’

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: „Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden kan iedereen instappen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.”

Uit een peiling van de organisaties in de zomer van 2021 onder 700 boeren, verspreid over heel Nederland, bleek dat 55 procent door wil gaan met kruidenrijk grasland. 6 procent gaf aan zeker niet door te willen. De overige melkveehouders kijken het nog even aan.

Boer Kees Pijs uit Etten-Leur (NB): „Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag meer zelfvoorzienend zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.”

Brabant en Gelderland koplopers

Na het ministerie van LNV is provincie Brabant veruit koploper in deze campagne. In de provincie is al voor 480 hectare ingezaaid. De Provincie Noord-Brabant betaalde vorig jaar voor 250 hectare mee, en doet nu samen met het programma Brabants Bodem in het van Gogh Nationaal Park voor nog eens een extra 275 hectare een duit in het zakje. Ook provincie Gelderland doet voor de tweede maal mee, beide keren voor 100 ha. Hof van Twente is koploper onder gemeenten met een bijdrage voor 100 ha.

Geld raakt op

De laatste landelijke bijdrage – 1000 hectare van het Ministerie LNV – raakt deze week op, waarna enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente kunnen bestellen. Totdat er nieuwe gemeenten, provincies, bedrijven of burgers doneren. Doneren kan via www.1001ha.nl/doneer.

Bron: Melkvee.nl

Back To Top
Lid worden