29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel Melkvee.nl: Nederland onterecht aangewezen als de veroorzaker van ontbossing
Nevidi directeur Henk Flipsen vindt het onterecht dat de Nederlandse diervoederindustrie wordt aangewezen als de veroorzaker van de ontbossing.
In een reactie op een bericht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hierover laat Flipsen weten dat de Nederlandse diervoederproducenten samen met de overheid en ngo’s, waaronder het (WNF), juist afspraken hebben gemaakt, die moeten bijdragen aan het verduurzamen van de sojateelt wereldwijd. Het uitsluitend verwerken van ontbossingsvrije soja, is één van de gemaakte afspraken. In Nederland wordt jaarlijks 1,8 miljoen ton soja verwerkt tot diervoeders, iets meer dan een half procent van de jaarlijkse productie van soja wereldwijd.
Vraag creëren
In 2019 verbouwde alle sojaproducenten samen 336 miljoen ton soja, daarvan ging 35 miljoen ton naar Europa. Nederland gebruikte krap 2 miljoen ton ontbossingsvrije soja. Nevedi probeert ook andere Europese landen te overtuigen alleen nog gebruik te maken van gecertificeerde soja. Een aantal Europese landen doet dat al. „Door de vraag naar ontbossingsvrije soja te vergroten, krijgen we meer grip op de duurzame teelt van soja”, legt Flipsen uit. „Wanneer Nederland en andere West-Europese landen stoppen met het gebruik van soja betekent dat het einde van de duurzame teelt van soja in Zuid-Amerika. Andere landen zijn namelijk niet bereid te betalen voor duurzame soja, waardoor boeren die nu duurzaam produceren over zullen stappen naar de traditionele teelt. Met als gevolg meer ontbossing in plaats van minder.”
Duurzame alternatieven
De bij Nevedi aangesloten diervoederproducenten zetten zich ook in voor het ontwikkelen van alternatieve eiwitbronnen in Europa. Maar dat heeft tot op heden nog niet geresulteerd in een alternatief dat net zo duurzaam is als gecertificeerde soja of palmolie. De beschikbaarheid van lokale en regionale grondstoffen is, te beperkt om de import van soja of palmolie stil te zetten. Het rantsoen van de Nederlandse dieren bestaat, inclusief gras, ruwvoer en restproducten uit de levensmiddelenindustrie, zoals bierborstel, bietenpulp, citruspulp en patatresten, voor 75 procent uit grondstoffen afkomstig van Europese bodem.
Bron: Melkvee.nl