Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Melkvee.nl: KNMI: Neerslagtekort stijgt dit jaar boven normaal niveau uit
Het maximale neerslagtekort zal dit jaar door de uitzonderlijk droge start boven normaal uitstijgen. Dat is de verwachting van het KNMI op basis van zijn klimaatdashboard. Op basis van de weersverwachting voorziet de weerdienst dat de zomer op 1 juni start met een neerslagtekort van rond de 116 mm.
De eerste twee maanden van het huidige groeiseizoen waren bijzonder droog. Dat is best uniek, zo blijkt uit cijfers van het KNMI. Terugkijkend sinds het begin van de metingen in 1906 blijkt dat slechts vier keer eerder het maximale neerslagtekort in april-mei rond deze waarde of hoger uitkwam. Gemiddeld komt een dergelijk tekort dus maar eens in de 20 tot 25 jaar voor. Wat daarin wel opvalt is dat de trendlijn sinds de eeuwwisseling omhoog loopt richting hogere tekorten.
Is dit toeval of een gevolg van klimaatverandering? Volgens het KNMI kan het toeval zijn dat de laatste twintig jaar wat vaker een droge start van het groeiseizoen kende. Uit klimaatmodellen valt af te lezen dat in april en mei zowel de gemiddelde neerslag als de verdamping toeneemt als de aarde opwarmt. Wat dit betekent voor het neerslagtekort is nog niet te zeggen omdat voor Nederland beide effecten ongeveer even groot zijn.
Lees ook: De droogte is nog niet voorbij; beregeningsverboden uitgebreid
Verdamping
In een normaal seizoen loopt het neerslagtekort in de loop van juni verder op doordat de verdamping toeneemt tot gemiddeld 3 mm per dag begin juli. Als er echter vaker sprake is van een westenwind die veel neerslag brengt, kan het neerslagtekort ook snel afnemen, zo blijkt uit cijfers van het KNMI.
Ter illustratie: In het jaar 2007 werd op 1 juni een maximaal tekort van 106 mm genoteerd. Gedurende de rest van het seizoen steeg het daar niet meer bovenuit. Het recordjaar 1976 daarentegen stond op 1 juni op 116 mm, maar kwam uiteindelijk uit op 362 mm. Waarmee het KNMI maar wil zeggen: Het kan nog alle kanten uit deze zomer. Maar, voegt de dienst daar aan toe, de kans om dit seizoen bovengemiddeld te eindigen is door de droge start van de zomer echter wel vergroot.
Verwachting voor 2022
Het weerinstituut heeft zijn klimaatdashboard deze week uitgebreid met een grafiek voor het maximale neerslagtekort met een schatting voor dit jaar die dagelijks wordt bijgewerkt. Door te rekenen met het verloop van het weer in het verleden in de resterende dagen tot en met 30 september komt de verwachting van deze week voor het maximale neerslagtekort van dit jaar uit op 243 mm, dat is ruim boven de normale waarde van 160 mm over de jaren 1991 tot 2020. Daarnaast toont het klimaatdashboard aan dat verdere opwarming van de aarde leidt tot gemiddeld hogere maximale neerslagtekorten.
Ook laat het klimaatdashboard zien dat volgens de klimaatscenario’s een verdere opwarming van de aarde leidt tot gemiddeld hogere maximale neerslagtekorten. In het binnenland is deze ontwikkeling al zichtbaar, aldus de weerdienst: Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan rond 1950.
Bron: Melkvee.nl