Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Melkvee.nl: Fosfaat- en stikstofuitstoot Nederlandse melkveestapel blijft zakken
De derde kwartaalrapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat ondanks een lichte groei van de melkveestapel, de fosfaat- en stikstofexcretie steeds verder onder de door Europa vastgestelde productieplafonds blijven. De daling van het ruw-eiwitgehalte in de melkveerantsoenen levert een belangrijke bijdrage aan de alsmaar afnemende excretie.
De verwachte stikstofuitstoot in de melkveehouderij tot en met het derde kwartaal van 2022 bedraagt 267,1 miljoen kilo stikstof, 5 procent onder het sectorplafond van 281,8 miljoen kilo. De fosfaatuitstoot bedraagt 74,9 miljoen kilo, 10 miljoen kilo onder het sectorplafond.
Minder stikstof in gras
De afname van de stikstofuitstoot vindt zijn oorzaak in de lage stikstofgehalte in het gras in zowel 2021 als 2022. En een groeiend bewustzijn onder melkveehouders om het ruw-eiwitgehalte in het rantsoen te verlagen.
Derogatie
In de nieuwe derogatiebeschikking is als voorwaarde opgenomen dat Nederland op nationaal niveau niet meer stikstof en fosfaat mag produceren dan in 2020. Uitgaande van de voorlopige cijfers voor 2022, vormt deze voorwaarde geen probleem voor de sector. In 2025 geldt een verdere verlaging van de productieplafonds naar maximaal 135 miljoen kilo fosfaat en 440 miljoen kilo stikstof voor de hele agrarische sector. Minister Adema werkt deze eis van de Europese Commissie momenteel uit. In overleg met onder andere het landbouwbedrijfsleven wil hij kijken naar de noodzakelijke aanpassingen van de productieplafonds zoals opgenomen in de Meststoffenwet.
Bron: Melkvee.nl