Skip to content

Artikel Kontakt | De vrouw van de molenaar is zoek! Molenstichting Simav geeft aftrap online spel ‘Het Mysterie van de Molenaar’

STREEFKERK • Met het interactieve 3D-spel ‘Het Mysterie van de Molenaar’ laat molenstichting Simav kinderen kennismaken met dit ambacht.

De modernste snufjes om een online game te bouwen en een ambacht dat al eeuwen onderdeel uitmaakt van het leven in de Alblasserwaard: ze komen samen in het spel ‘Het Mysterie van de Molenaar’. Spelenderwijs leren kinderen wat er allemaal bij komt kijken om een molen te laten draaien.

“De vrouw van de molenaar komt erachter dat haar man zoek is”, licht Hans Troost, ontwerper van het spel en molenaar op de Boterslootse molen in Noordeloos, toe. “Terwijl er van alles moet gebeuren. Dus gaat ze zelf aan de slag. In het spel help je haar. Als je alles goed hebt gedaan, kom je erachter waar de molenaar al die tijd was.”

Ook molenaar worden
Hij vertelt dit, staande bij de Achtkante Molen in Streefkerk. In het gezelschap van de bestuursleden Jan Nederveen en Maks van Middelkoop van molenstichting Simav. “Hans kwam een jaar geleden bij ons met dit idee”, vullen zij aan.

“Voor ons is dit een perfecte manier om kinderen kennis te laten maken met ons werk en het ambacht van molenaar. Het zou natuurlijk mooi zijn als kinderen zo enthousiast zijn, dat ze later de stap zetten om ook molenaar te worden.”

Het verklaart waarom ook Het Gilde van Molenaars bij dit project betrokken is. Het spel is ontstaan in de Alblasserwaard, maar kan straks over heel de wereld online gespeeld worden. Jan Nederveen: “De komende maanden gaan we het spel perfectioneren. Na de zomervakantie komt het voor iedereen beschikbaar.”

School met de Bijbel
Op de achtergrond zijn leerlingen van groep 8 van de School met de Bijbel uit Streefkerk bezig om de virtuele spellen in de praktijk te brengen.

Dat biedt de Simav namelijk aan: scholen die het online spel een vervolg in het echt willen geven, zijn van harte welkom bij de Achtkante Molen, de bezoekmolen van de molenstichting. “Een groot voordeel ten opzichte van Kinderdijk is dat we hier een programma in alle rust aan kunnen bieden.”

Het is trouwens niet voor niets dat de Streefkerkse kinderen bij deze aftrap zijn. Hans Troost: “Zij hebben bij het maken feedback gegeven en meegedacht. Is het niet te moeilijk en, nog belangrijker, niet te makkelijk? Daar hebben we veel aan gehad.”

Bron: het Kontakt/ Beeld: Geurt Mouthaan

Back To Top
Lid worden