Skip to content

Artikel Boerenbusiness: Insectenvoer aan opmars begonnen bij Agrifirm

Voor veevoercoöperatie Agrifirm is deze coronatijd naar eigen zeggen hét moment om gedurfde stappen te zetten in de veevoerproductie. Palmvet in pluimveevoer wordt vervangen door een additief dat gemaakt is van insecten.

Deze receptuurverandering wordt gerealiseerd door intensieve samenwerking met insectenvoerproducent Protix BV. Deze onderneming maakt sinds 10 jaar insectenvoeders, zoals ProteinX, LipidX en Flytilizer, gebaseerd op de zwarte soldaatvlieg. Twee jaar geleden startten Agrifirm en Protix al een samenwerkingsverband.

De insectenlipide LipidX heeft een 50-70% lagere CO2-voetafdruk dan palmvet, de reguliere vetbasis van pluimveevoer. Daarnaast wordt het geproduceerd met behulp van organische reststromen van de voedingssector, waardoor het een goed voorbeeld is van een hoogwaardige circulaire grondstof.

Link met corona
Volgens de broers Sander Aerts (CEO Protix) en Kees Aerts (oprichter Protix) toont de huidige crisistijd aan hoe dringend nodig het is om het evenwicht met de natuur te herstellen. Duurzame ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol. “Duurzaamheid is geen modewoord meer en geen enkel bedrijf of overheid kan het zich veroorloven om af te wachten. Bij Protix zijn we geboren uit duurzaamheid en na tien jaar zien we overal gedurfde acties als deze opduiken. We geloven dat de stap die Agrifirm heeft gezet een goed teken is voor de industrie, maar ook een hele slimme stap, Duurzaamheid ís de economie en onze weg naar ‘zero-footprint food’ stelt ons in staat om weer een mooie toekomst tegemoet te gaan. De tijd dringt voor de planeet en dit soort stappen zullen daar antwoord op geven.”

Bron: Boerenbusiness

Back To Top
Lid worden