Skip to content

Artikel Boerderij: Natuurvergunning voor emissiearme stal niet meer zeker, maar ook niet vogelvrij

Afgegeven natuurvergunningen voor emissiearme stallen zijn met de uitspraak van de afdeling Bestuursrecht van de Raad van State niet meer zeker. Toch zijn definitieve vergunningen ook niet meteen vogelvrij.

De uitspraak woensdag van de afdeling bestuursrecht van de Raad van State over de onzekere emissiereductie van bepaalde stalsystemen, haalt het fundament weg onder vergunningen voor tal van bedrijven en biedt criticasters de mogelijkheid via de rechter de vergunning van de betrokken bedrijven aan te vechten.

Robert Kamphuis van De Omgevingsadviseurs verwacht een grote impact van de uitspraak van de Raad van State. Hij noemt bijvoorbeeld bedrijven die recent hebben uitgebreid op basis van intern salderen als risicogroep. “Zij konden geen vergunning krijgen voor hun uitbreiding. Maar als zij nu met een andere factor moeten rekenen voor de emissiereductie van hun stal, kan het zijn dat ze niet meer met intern salderen uit de voeten kunnen en alsnog een vergunning nodig hebben voor hun uitbreiding.” Volgens Kamphuis zijn er diverse bedrijven in deze situatie. Hij hoopt dat de provincies snel met duidelijkheid komen over deze situatie.

Hoewel de uitspraak van woensdag maar over twee concrete stalsystemen gaat, kan dit gevolgen hebben voor veel meer stalsystemen die op de RAV-lijst staan, volgens Kamphuis. Het kabinet zoekt naar manieren om de vergunningverlening robuust en juridisch houdbaar te maken. Daar komt half oktober een brief over.

Wij zijn niet de enigen die een handhavingsverzoek kunnen doen. De buurman kan dat ook doen

Johan Vollenbroek van MOB

‘Gang naar naar rechter stemt niet tevreden’

De actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) is vooralsnog niet van plan die “paar duizend bedrijven” met een handhavingsverzoek tot andere maatregelen te dwingen, zegt Johan Vollenbroek van MOB. Vollenbroek zegt dat het kabinet aan zet is. Dat zijn organisatie de gang naar de rechter moest nemen om het gelijk aan haar zijde te krijgen, stemt hem niet tevreden. Hij had liever gehad dat vorig landbouwminister Carola Schouten werk had gemaakt van de waarschuwingen van MOB in februari 2019. Toen al stelde MOB dat de ammoniakreductie in emissiearme stallen te florissant werd ingeschat.

Johan Remkes – als voorzitter van het Adviescollege Stikstof – bleek evenmin onder de indruk van de inbreng van MOB. “Vergunningen waren gebaseerd op drijfzand”, zegt Vollenbroek. “Ik heb dat Remkes persoonlijk uitgelegd. Maar in zijn rapport heeft hij er nauwelijks aandacht aan besteed.”

Fatsoenlijk inkomen

Omdat de overheid niet in actie kwam, maakte MOB de gang naar de rechter, op basis van een aantal voorbeeldzaken. Drie boeren hoorden woensdag dat zij geen vergunning krijgen voor hun stallen. “Voor die boeren vind ik het sneu”, zegt Vollenbroek. “Maar ons werd geen andere keus gelaten. De politiek wist het, maar ze grepen niet in. Er worden alleen maar deeloplossingen gezocht via innovatie. We lopen van incident naar incident. Terwijl de oplossing is de intensieve veehouderij met driekwart te reduceren. We moeten minder vee houden, minder vlees eten om de problemen op het gebied van klimaat, natuur, biodiversiteit, stikstof en water op te lossen. En zorg dan dat boeren een fatsoenlijk inkomen verdienen. Dat is cruciaal. Daar heb je wel een kabinet met visie voor nodig. Carola Schouten heeft die visie in elk geval niet.”

Dat MOB geen handhavingsverzoeken indient, betekent niet dat boeren gevrijwaard zijn, waarschuwt Vollenbroek. “Wij zijn niet de enigen die een handhavingsverzoek kunnen doen. De buurman kan dat ook doen. En met de uitspraak van de Raad van State heeft die wel een argument.” Ook adviseurs en juristen geven aan dat een handhavingsverzoek kans van slagen heeft door deze rechterlijke uitspraak.

Op het landbouwministerie kwam de uitspraak van de rechter hard aan, omdat het opnieuw een klap betekent voor de agrarische sector. Het kabinet werkt ondertussen aan een robuust vergunningensysteem, zeiden beide ministers van landbouw woensdag.

Vivianne Heijnen verantwoordelijk

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV) waarin de emissiefactoren voor stallen zijn opgenomen. I&W stelt echter dat het probleem dat door de Raad van State is blootgelegd over de uitvoering van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn gaat, waarvoor de minister van Natuur en Stikstof verantwoordelijk is. De emissiefactoren in de RAV-lijst staan niet ter discussie waar het gaat om de Omgevingsvergunning (die onder I&W valt), aldus een woordvoerder van Heijnen.

Het kabinet verwacht half oktober meer te kunnen zeggen over de gevolgen van de uitspraak en de eventueel te nemen maatregelen. Dan komt er een brief over de voortgang van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. In die brief wordt ook ingegaan op bijvoorbeeld intern salderen en in het algemeen de juridische houdbaarheid van vergunningen.

Borging RAV-lijst moet beter

Adviseur Kamphuis zegt dat de emissievermindering volgens de RAV-lijst 100% zeker moet zijn. Of die zekerheid nu geboden wordt, staat stevig ter discussie. En dus ligt de bal bij het kabinet, aldus Kamphuis: de onderbouwing en borging van de RAV-lijst moet beter. Dat is een enorme operatie, zegt hij er bij.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Bron: Boerderij

Back To Top
Lid worden