Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Agraaf: Zelfbediening bij samenwerkende Symbioseboeren
Een winkel met producten rechtstreeks van de boer, waar je op eigen gelegenheid zes dagen per week je eigen boodschappen kunt doen. Met je eigen sleutel. In Noordeloos (ZH) werken vijf boeren samen om deze zelfbedieningswinkel te bevoorraden.
Eenieder die boodschappen wil doen in de winkel, krijgt een sleutel. Na registratie kan men dan zelf op ieder moment de winkel met producten van vijf boeren bezoeken. En zelf afrekenen via de pin. De winkel in Noordeloos kent op dit moment 300 klanten met zo’n sleutel, terwijl in september de zaak opende. Van de klanten uit Zuid-Holland komen de meesten niet van ver, maar de winkel ligt wel aan de afslag van de A27 en langs een provinciale weg.
Ossenvlees te koop
Nelie Slob van boerderij De Drie Wedden, één van de vijf aangesloten bedrijven; „Wij verkopen ossenvlees van ons biologisch melkveebedrijf. Onze stierkalfjes lopen namelijk tot op driejarige leeftijd in de uiterwaarden van de Lek bij Vianen. Maar we verkopen in de winkel ook lamsvlees van schapen die de grasmat onderhouden en honing van de bijen die we hebben voor bestuiving van planten en kruiden.” Het is maar een kleine greep uit het assortiment.
Buren zoeken balans
De kracht van de Symbioseboeren zit ‘m met name in de wil om samen te werken, dat is de basis volgens Nelie. „We hebben de wil om samen te werken, het gaat ons om duurzaamheid en we willen goed met de aarde omgaan”. De vijf biologische en biologisch-dynamische boeren zijn ook elkaars buren. Zij proberen de juiste balans te vinden tussen dier, natuur en milieu. Twee van de vijf boeren hebben een biologisch-dynamisch melkveebedrijf, waarvan één met een kippenmobiel in de wei dus ook eieren voor de verkoop, en eentje die ook kaas maakt. En er is een zorgboerderij met een groentekwekerij. Zo hebben de Symbioseboeren een variëteit aan producten in de winkel.
De klanten die naar Noordeloos komen, kopen volgens Nelie heel bewust in de korte keten omdat zij willen weten waar hun eten vandaan komt. Ook gunnen zij de boer een goede prijs en kiezen ze bewust voor biologisch. Het aantal klanten van de zelfbedieningswinkel neemt na een half jaar nog toe.
Alle deelnemende boeren doen aan weidevogelbeheer.
Bron: Agraaf