Ga naar hoofdinhoud

Artikel Agraaf: Sectorpartijen, inclusief LTO, vormen één vuist bij demonstratie 22 juni

Belangenorganisaties uit de landbouw trekken samen op in aanloop naar het grote protest van 22 juni ergens in het midden van het land. Volgens actiegroep FDF is daar door de achterban om gevraagd en vervolgens tijdens een vergadering over gestemd. Er lijkt hiermee gehoor te worden gegeven aan een oproep van Agractie om samen op te trekken.

Agractie meldde vrijdag al in een persbericht het liefst samen op te trekken op 22 juni. ‘Wij roepen Sjaak van der Tak en LTO, Henk Bleker en NMV, Mark van den Oever en FDF, Linda Verriet en POV, Teun de Jong en NAV, Roy Meijer en NAJK, Bart Jan Oplaat en NVP, de voerbedrijven, zuivelbedrijven, vleesbedrijven, loonbedrijven en alle anderen op aan te sluiten en samen met één missie op het podium te staan! We trekken sámen de streep, zodat Den Haag eindelijk gaat begrijpen: Moord met voorbedachten rade tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen laten wij niet gebeuren!’, schreef Agractie.

Druk op de ketel

Mark van den Oever (FDF) meldt in zijn vlog inderdaad samen op te willen trekken. „We hebben vergadering gehad met alle trekkerleiders van Nederland. De tendens was dat we eenheid wilden in de landbouw en daar is over gestemd. Met een overgrote meerderheid is er voor gekozen om aan te sluiten bij de landelijke actiedag. Misschien is dat een teleurstelling, dat het geen kneiterharde actie wordt, maar we willen de landbouw verenigingen, fondsen verwerven en zo veel mogelijk druk op de ketel zetten in Den Haag. Ook om straks juridisch de strijd aan te kunnen gaan.”

Niet naar Den Haag

Wat er 22 juni precies gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk nog. Duidelijk is wel dat de actiedag niet plaats gaat vinden in Den Haag zelf, maar ergens in het midden van het land. Meer informatie volgt volgens de boerenpartijen spoedig.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) geeft via een video op facebook aan zich aan te sluiten bij de landelijke actiedag. Jeroen van Maanen spreekt van ‘een massale actie in het midden van het land.’ Van Maanen: ,,Alle landbouwpartijen zijn weer in één hok gekropen, dat is het heugelijke nieuws. Er is meer eenheid dan ooit en meer noodzaak dan ooit. We keren Den Haag de rug toe en mevrouw Van der Wal de rug toe. Tot hier en niet verder.”

Ondersteund door alle partijen

Hij spreekt over de actiedag op 22 juni. „De actie wordt ondersteund door alle partijen, landbouwvertegenwoordigers en actiegroepen. Niet naar Den Haag, want daar willen we niet zijn als we Van der Wal de rug toekeren. Daar komen de klappen vandaan. We pakken onze eigen toekomst en inhoud. Alle bestuurders van Nederland die tegen dit beleid zijn willen we meekrijgen. Deze actiedag is voor elke boer in Nederland. Dus we roepen iedereen op om 22 juni te omarmen. De exacte locatie volgt nog.”

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden