Ga naar hoofdinhoud

Artikel AD: Ook boeren uit de regio doen mee aan protest in Barneveld: ‘Gaan met serieus aantal die kant op’

Ook boeren uit de regio doen woensdag 22 juni mee met de protestactie in Barneveld tegen de stikstofplannen van het kabinet. De organisatie verwacht honderden regionale deelnemers. ,,We gaan met een serieus aantal die kant op.”

Dat laat Arno van Maaren, die de actie voor boeren in de regio Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en West Betuwe coördineert, desgevraagd weten. Agractie kondigde vorige week, direct nadat het kabinet haar nieuwe stikstofplannen bekendmaakte, een protestactie in Den Haag aan. Later bleek dat de boeren echter meer voelen voor ‘een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe om daar een statement te maken’. Dat protest vindt nu in Barneveld plaats.

Het moet een vreedzaam protest worden, waarbij het eerlijke verhaal wordt verteld

Arno van Maaren

Daar zullen ook honderden deelnemers uit de regio aan deelnemen. ,,We gaan ervan uit dat er behoorlijk wat boeren komen”, zegt Van Maaren. ,,Over precieze aantallen kan ik niks kwijt, maar het zullen er honderden zijn. Boeren kunnen op twee plekken in de regio, in de Alblasserwaard én in omgeving Vijfheerlanden/West Betuwe, aanhaken – vanaf daar gaan we rijden. Maar vanuit veiligheidsoverwegingen kan ik ook hier nog weinig over zeggen. Wel raad ik iedereen aan thuis te werken als dat mogelijk is. Het belooft druk te worden op de weg.”

Grootste actie ooit

Hoe de manifestatie er in Barneveld precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Wel wordt het ‘de grootste actie ooit’,  liet Wim Brouwer van landbouworganisatie LTO in de Gelderse Vallei eerder weten. Naar verwachting wordt de actie drie tot vier keer zo groot als het protest van 1 oktober 2019. Er wordt rekening gehouden met een opkomst van 20.000 tot 30.000 boeren.

,,Het moet een vreedzaam protest worden, waarbij het eerlijke verhaal wordt verteld”, zegt Van Maaren. ,,Geen knokpartijen, maar een protestactie waar we onze stem laten horen en onze frustratie kunnen uiten. Opkomen voor de boer en voor de jeugd die nog boer wil worden, dat is de intentie erachter.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden