Skip to content

Artikel Agraaf: Provincies willen snel aan de slag met stikstof, maar missen duidelijkheid

De provincies willen snel aan de slag met de gebiedsgerichte aanpak, maar missen duidelijkheid over de uitvoering van de stikstofplannen. Dat meldt een woordvoerder van het Integraal Provinciaal Overleg (IPO) na het gesprek dat de organisatie had met het kabinet onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Namens het kabinet waren premier Mark Rutte en ministers Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aanwezig.

Tijdens het overleg gaven de provincies aan dat ze duidelijkheid missen en perspectief voor de landbouw. Daarbij moet niet alleen stikstof het uitgangspunt moet zijn. Zo noemt de woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO) ook het klimaat en de verbetering van de waterkwaliteit als uitgangspunten voor de gebiedsgerichte aanpak. „Het kabinet heeft nu een te sterke focus op stikstof. Het zou beter zijn als ze de klimaat- en wateropgaven die er de komende jaren aankomen, ook meegenomen worden in de kaders voor de gebiedsprocessen.”

Als voorbeeld noemt hij vernatting. „Als in een gebied de conclusie is dat er vernat moet worden, dan kun je bijvoorbeeld de stikstof- en CO2-uitstoot verminderen en daarnaast de waterkwaliteit verbeteren.”

Perspectief

De provincies missen in de plannen ook perspectief voor de boer. „Een provinciebestuurder die aan tafel zat noemde bijvoorbeeld het moment waarop een boer een investeringsbeslissing moet nemen voor bijvoorbeeld een innovatie om stikstof te reduceren. Dat is nu niet duidelijk, terwijl dat voor boeren wel belangrijk is om gezonde toekomstplannen te kunnen maken. Daarbij moet dus niet alleen stikstof als uitgangspunt genomen worden, maar ook het klimaat en water zodat hij daar investeringen voor kan doen. Er moet perspectief komen vanuit het kabinet zodat de boer weet waar hij aan toe is.”

Dit is ook van belang bij de gebiedsprocessen: „Als er duidelijkheid en perspectief is dan hoef je als provincie ook maar één keer op het boerenerf te komen voor al die drie de opgaves en niet bijvoorbeeld nu voor stikstof en dan over drie jaar nog een keer voor het verbeteren van de waterkwaliteit.”

2030?

Provincie Drenthe en Friesland gaven tijdens het gesprek aan dat ze de halvering van de stikstofuitstoot in 2030 ‘moeilijk haalbaar’ vinden. De woordvoerder van het IPO weet niet het exacte waarom van de twee provincies, maar geeft wel aan dat de ‘wet de wet is’. „De halvering van de stikstofuitstoot voor 2035 staat nu in de wet, maar als ze de ambitie van 2030 uit het coalitie-akkoord naar voren willen halen, dan moet dat via een wetswijziging. Daar moeten de Tweede en Eerste kamer dan eerst nog mee instemmen. Als provincies dienen we ons aan de wet te houden. We willen nu vooral snel aan de slag en daarom duidelijkheid. De bal ligt bij het kabinet.”

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden