Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel AD: Shoppen bij de boer: ‘Door corona denken mensen meer na over waar hun voedsel vandaan komt’
Melk uit Molenaarsgraaf en kaas uit Noordeloos. Door de coronacrisis neemt de vraag naar lokale producten toe. Boeren uit deze omgeving springen daar handig op in.
Wie denkt dat alleen online bezorgdiensten als Thuisbezorgd en Deliveroo goede zaken doen tijdens de coronacrisis heeft het mis. Ook de lokale boeren ‘boeren’ goed. Zij bieden hun producten aan via webshops als Rechtstreex en Uit Jouw Streek. De interesse groeit: mensen willen steeds vaker weten waar hun eten en drinken vandaan komt.
De Zuivelboerderij in Molenaarsgraaf is aangesloten bij Rechtstreex, een website die boeren in de wijde omgeving van Rotterdam en klanten bij elkaar brengt. Eigenaar Ad Brandwijk is er maar wat blij mee. ,,Het bestellen van onze producten heeft een hoge vlucht genomen’’, vertelt hij. ,,Voorheen ging een deel van onze melk naar de horeca. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor cappuccino’s. Dat segment viel door de komst van corona voor een gedeelte weg. Een platform als Rechtstreex biedt uitkomst.’’
Betaalbaar
Een streekproduct hoeft volgens Brandwijk heus niet veel duurder te zijn dan de producten in de supermarkt. ,,Ik vind het belangrijk dat ook streekproducten voor een normale prijs verkocht worden. Iedereen moet onze melk kunnen betalen’’, vindt hij. ,,Het distribueren naar Rechtstreex is een kostbaar verhaal, omdat er veel mankracht bij komt kijken. Het voordeel is dat er geen andere partijen tussen zitten.’’
De producten op de website van Rechtstreex zijn afkomstig van boeren in een straal van 50 kilometer rond Rotterdam. Afgelopen maanden kwamen er steeds meer boeren uit deze omgeving bij. In Rotterdam worden de producten verzameld en in kratten naar de zogenaamde wijkpunten in de regio gebracht. Daar kunnen klanten de bestellingen op komen halen. Een enkel wijkpunt bezorgt de boodschappen thuis.
Hoge vlucht
Rechtstreex is in 2013 opgericht vanuit een verbazing over de huidige voedselketen, zegt oprichter Maarten Bouten. ,,Bij het voedsel uit de supermarkt kom je er niet achter waar het precies vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. En als je dan wilt weten waar het vandaan komt, schrik je van het enorme industriële proces wat erachter zit.’’
Op de website van Rechtstreex staat niet alleen informatie over de producten, maar ook over de boeren en de manier waarop zij werken. Door de korte keten gaat er minder geld naar tussenpartijen en blijft er volgens Rechtstreex meer geld over voor de boer. Van elke euro gaat 56 cent naar de leverancier.
Aan het begin van de coronacrisis nam het aantal klanten sterk toe. ,,Het aantal klanten is in de eerste week verdubbeld naar zo’n 2200 huishoudens per week’’, vertelt Bouten. ,,Dat hadden we pas over drie jaar voorzien. Ons doel voor dit jaar is om zo veel mogelijk bestellingen thuis te bezorgen.
‘Dit is de toekomst’
Bij de biodynamische kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos werken de eigenaren zo veel mogelijk op natuurlijke wijze. ,,De coronacrisis is een gezondheidscrisis en dat zorgt ervoor dat mensen na gaan denken over de herkomst van hun voedsel. Waar geef ik mijn geld aan uit en is het gezond?’’, vertelt Maria van Gaalen. Samen met haar man Kees runt ze de boerderij.
Sinds een aantal jaar zijn ze aangesloten bij Rechtstreex. Ook verkopen ze kaas aan huis en in een winkel in het dorp. ,,Ik denk dat dit de toekomst is. Je ziet ook steeds vaker streekproducten liggen in de supermarkt. Mensen maken er een uitje van om langs de boer te gaan. Voor de crisis was het leven altijd druk, druk, druk. Nu is er tijd om eropuit te gaan.’’
Fruitteeltbedrijf De Heerlijkheid in Papendrecht is sinds een paar jaar ophaalpunt voor streekproducten. De winkel in een schuur van de boerderij staat vol met kratten gevuld met verse groenten en fruit. Soms met de grond er nog aan. Winterpenen en bieten in allerlei soorten. Mensen druppelen in de maximale toegestane hoeveelheid van 4 personen binnen. Wijkchef Ester Korteland: ,,Sommige mensen komen hier winkelen, omdat ze de supermarkt in coronatijd liever ontwijken. We hebben bijna alles wat ook in de supermarkt ligt. Voor jongeren is de website interessant en de ouders worden aangetrokken door de gemoedelijke sfeer in de winkel. Er is hier altijd tijd voor een praatje.’’
Altenabox
Op het erf van de waterbuffelboerderij de Buffergaard in Wijk en Aalburg staat een bus waarop met grote letters ‘Altenabox’ te lezen is. De box is bedacht door een aantal lokale boeren en zit vol producten uit de regio. ,,Sinds een jaar zitten onze producten in de Altenabox’’, vertelt Monique Verschure. Dochter Michelle werd gevraagd om de boxen rond te brengen. ,,Het begon met een klein aantal boxen, maar al snel werden het er een stuk of vijftig’’, aldus Michelle.
Dat is waar Uit Jouw Streek in beeld komt. ,,Uit jouw streek is een verbinder tussen de leveranciers en transport. Wij brengen partijen bij elkaar om een korte keten in een streek mogelijk te maken’’, vertelt Naomi Abbel. Een van de initiatiefneemsters. Haar werkgever Idea-X, heeft de samenwerking gezocht met onder andere de Gemeente Altena en De Campus in Almkerk. Door de coronacrisis kwam de start van het platform in een stroomversnelling terecht. ,,We zorgen dat leveranciers zoals die van de Altenabox aan alle kanten technisch worden ontlast.’’ Zo blijven de boeren de baas over hun eigen product en krijgen ze een eerlijke prijs.
Bekendheid
De box zorgt ervoor dat boeren uit Altena meer bekendheid krijgen. ,,Soms komen er zelfs mensen uit Rotterdam en Dordrecht in onze winkel’’, beaamt Monique. In de winkel wordt onder andere buffelvlees, ijs, en mozzarella verkocht. Wat buffel zo bijzonder maakt? ,,Vaak kunnen mensen met een lactose-intolerantie de melk verdragen.’’ Daarnaast bevat het minder calorieën dan koemelk en zit het vol met vitaminen, mineralen en ijzer.
Ondanks dat Uit Jouw Streek nog maar een jaar bestaat zijn er grootse plannen. Abbel: ,,We hebben nu meer dan tweehonderd klanten per week, maar hopen steeds meer uit te breiden. In de toekomst willen we ook in andere gemeenten te vinden zijn.’’
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock