Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel AD | Op pad om Ontdek & Beleef-fietsroute van Tussen Lek & Linge uit te proberen: ‘Toerist in eigen gemeente’
Een purperreiger spotten in de Zouweboezem, zelfgebakken appeltaart proeven in Kaatjes theetuin en jezelf in een andere tijd wanen in de historische straatjes van Ameide. Het kan allemaal tijdens de nieuwe Ontdek & Beleef-fietsroute van Tussen Lek & Linge. Het AD ging zelf op pad om de mix van natuur, historie, cultuur, ambachten en streekproducten aan den lijve te ondervinden.
Het ambachtelijke verhaal achter de rietvlechterij, de glasblazerij en de kaas- of ijsboerderij. Ontdekken en beleven doe je nog altijd door zelf naar binnen te lopen en – als het even kan – letterlijk te proeven van het ambacht.
Maar voor wie zijn stops tijdens de 44 kilometer lange fietstocht zorgvuldig wil kiezen, bieden de beleef-informatieborden met QR-codes onderweg uitkomst. Scan de code en een filmpje neemt je mee naar het verhaal achter de locatie. Tijdens de Ontdek & Beleefroute kun je al je zintuigen prikkelen, want er is nog zoveel in je eigen streek te beleven, zo promoten initiatefnemer Pepijn Grau, de VVV’s van Lek & Linge en de gemeente Vijfheerenlanden de route.
Versgebakken punt taart
De route kun je op ieder willekeurig punt starten, wat zorgt voor een andere dimensie. Plan en start je tocht bijvoorbeeld in Kaatjes theetuin aan de Diefdijk, waar de talloze fietsers elkaar bijna in de wielen rijden op een zonovergoten dag. Eigenaresse Mariska nodigt je met een kleurrijk gekrijt bord bovenaan de dijk uit op de thee met een versgebakken punt taart.
Wil je eerst uitblazen voordat je verder trapt, dan kun je aan de andere kant de dijk af. Daar wacht Bernard Heesen je iedere eerste zondag van de maand op in zijn glasblazerij de Oude Horn om je kennis te laten maken met de grenzen van het glasblazen.
Vanaf hier fiets je in een kaarsrechte lijn langs kunstgalerie Brandstof de Diefdijk over, die halverwege en aan het einde wordt onderbroken door de rondingen van Het Wiel en het Wiel van Bassa, het grootste doorbraakwiel van Nederland. Hier sla je af om het dorp Schoonrewoerd te doorkruisen. Vergeet in het dorp niet te stoppen om streekproducten in te slaan bij landwinkel Van Buuren en een glimp op te vangen van het kerkgebouw uit 1888.
Architectonische staaltjes
Daarna koers je af op natuurcentrum De Schaapskooi voor tentoonstellingen over het gebied en rijd je vervolgens verder de Hei en Boeicopseweg af, langs melktap De Groene Hofstee. Met de opvallend kleurrijke voortuin hoef je niet bang te zijn dat je er ongemerkt aan voorbijgaat. Op weg naar Wijnhuis Bolgerijen en kaasboerderij Van Rossum laat het landschap je kennismaken met de architectonische staaltjes van gemaal Autena en draaibrug Bolgerijen.
Zeker in het gebied rondom het gemaal lijk je ‘klein Venetië in Vijfheerenlanden’ aan te doen. Op de fiets is het een stuk relaxter rijden op de smalle wegdelen dan met de auto. Ben je hier met vier wielen, dan moet je om de zoveel meter een inham induiken om het tegenliggende verkeer te laten passeren.
Vogelspotters
Eenmaal aan de overkant van de drukke Lexmondsestraatweg wacht een rit over de uitgestrekte dijk, met uitzicht over de glinsterende Lek. Een welkome afwisseling na de slingerweggetjes langs boerderijen, weilanden en slootjes. Onderweg passeer je het oude Lexmond, kijk je uit over de Achthovense Uiterwaarden, trek je nog even appeltje voor de dorst uit de muur van fruitautomaat Van Dijk en las je even een rustpauze in aan de rand van natuurgebied de Zouweboezem, waar vogelspotters met hoge verwachtingen afkomen op de talloze broedvogelsoorten, waaronder de grootste broedkolonie van purperreigers in ons land.
Enkele kilometers verderop werp je jezelf honderden jaren terug in de tijd, als je de straatjes van Ameide – een van de oudste stadjes van ons land – doorkruist. Als bijna vanzelf kom je uit op de Dam, bij het stadhuis uit 1644. Enkele historische straatjes verderop kun je in De Bakplaats van Marjolein van Till proeven waarom ze in 2017 finaliste van Heel Holland Bakt werd. Of maak een paar deuren verderop kennis met mandenmaker Van der Zouwen, een van de oudste familiebedrijven in Ameide.
Versgedraaide ijsco’s
Voor appels en peren hoe je niet per se naar de nabijgelegen Betuwe. Als je de Broekseweg afzakt richting het zuiden, passeer je de oude boomgaard met fruitwinkel van Van Kekem. Niet veel verderop begint de weg weer te kronkelen en te versmallen. De snelle fietsers onder ons moeten hier niet te hard de bochtjes nemen, want voor je het weet mis je versgedraaide ijsco’s van ijsboerderij Middebroeck, mede mogelijk gemaakt door de eigen koeien. Heb je stevigere trek en deins je er niet voor terug om je eigen eten te vangen, dan kun je letterlijk op een steenworp afstand terecht bij forellenvijver Zederik.
Het een-na-laatste deel van de rit voert door Meerkerk, waar je een uitstapje kunt maken naar rijksmonument De Stijve Molen. Niet te missen is de watertoren – voor de één een weinigzeggende betonnen pilaar, voor de ander een niet weg te denken herkenningspunt – een staaltje hoogstaande architectuur in de zogenoemde interbellum-bouwstijl. Het laatste deel van deze etappe voert langs het water van het kanaal en over de Middelkoop, richting de opvallende blauwe luiken en kozijnen van boerderij De Blauwe Deel.
Eenmaal moe gefietst en aangekomen in Leerdam kun je kiezen: neerploffen op het terras van de Glasblazerij – al dan niet na een glasblaasvoorstelling – De Houtloods of ’t Veerhuys. Ben je niet zo culinair aangelegd of wil je nu snel naar huis, dan kun je afsluiten met een snelle, vette hap van een bekend plaatje in het Leerdamse straatbeeld: frietkraam ’t Trefpunt.
De routekaarten zijn gratis af te halen bij de VVV’s in Leerdam en Vianen of kosteloos te dowloaden.
Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Cor de Kock