ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Nora (29) laat mensen de magie van Marrakech proeven, maar dan middenin de polder
We rijden een haast filmisch decor in, zoals ik voor het laatst zag in een oude western. Welkom in de Giessenburgse Graanbuurt. In deze artistieke buurt staat De Tagine: op papier een winkel met Marokkaanse woonaccessoires, maar deze ‘Marrakech Experience’ is veel meer.
Een aangenaam zoete geur van specerijen leidt ons richting opengeslagen deuren, die ons hartelijk lijken uit te nodigen om binnen te stappen in de oosterse wereld van de Marokkaans-Nederlandse Nora Ait Chitt (29). De gastvrijheid is voelbaar.
In deze rubriek gaat culinair journalist Alicia van den Berg op zoek naar onontdekte gastronomische pareltjes in de regio. Ze proeft en beleeft de eet- en drinkbare Drechtsteden. Vandaag beproeft ze De Tagine in Giessenburg.
www.detagine.nl – Doetseweg 43, Giessenburg
Naast prachtige lampen, vazen en kleedjes, zien we ook specerijen, oliën én tagines: de typisch Arabische aardewerken stoofpotten. De winkel, die modern en fris oogt, is net verhuisd binnen de Graanbuurt: ,,We zijn overgegaan naar iets groters waar we de sfeer van een echte riad neer kunnen zetten, zo willen we een beleving creëren.’’
Enige Marokkaan in de buurt
Het begon zo’n 17 jaar geleden, zegt ze trots: ,,Toen mijn vader hier net woonde, was hij de enige Marokkaan in Giessenburg. De cultuur was dus vrij onbekend, daarom bedacht-ie De Tagine. Hij wilde Marokko op een positieve manier laten zien.’’ Tot 2014 runden haar ouders de zaak, daarna nam Nora het stokje over: ,,Het is een familiebedrijf, maar nu wel echt míjn kindje. De inkoop in Marokko doe ik vaak met mijn vader, mijn moeder doet de klussen waar ik niet aan toe kom.’’
We krijgen ondertussen groene thee – hoog ingeschonken – met verse munt en suiker. Er staan schalen vol vers fruit, olijven, Marokkaans brood en amandelkoekjes. Maar het hoogtepunt is natuurlijk de tagine die Nora ons voorschotelt.
,,Je gooit verse groenten, vlees of vis en kruiden in de tagine en dit laat je een tijdje stomen’’, legt ze uit. ,,Er wordt ook altijd iets zoets toegevoegd, zoals abrikozen of pruimen, en een citroentje in plaats van zout. De aroma’s zorgen samen met de kruiden voor die typische zoete geur en smaak.’’ De kip is mals, de groenten hebben de juiste ‘bite’. De warme smaken brengen ons terug naar een eigen tripje naar het Afrikaanse land.
Nora geeft kookworkshops waarin je een tagine leert gebruiken. ,,Het geheim zit ’m in de specerijen’’, lacht ze. Die specerijen zijn te koop in de winkel, ze worden speciaal voor De Tagine versgemalen op de markt in Marrakech.
,,Voor corona was ik vaak in Marokko voor inkopen. Ik kan niet wachten weer te gaan! De coronatijd heeft me ook veel moois gebracht. Ik heb een eigen sieradenlijn ontworpen, de webshop groeide enorm en het idee van de rondvaarten is ook toen ontstaan.’’
Er zijn boottochten te boeken, waarbij je zo’n twee uur door de Alblasserwaard vaart. De boot is bepakt met een Marrokaans diner, gepresenteerd in de karakteristieke tagines. De omgeving is prachtig, we vergapen ons aan de rust en de natuur. Er is bier, wijn en fris aan boord. Na de rustgevende bootreis word je ontvangen met een traditionele theeceremonie.
Magisch Marrakech
De locatie is uniek, haar winkel past perfect in de creatieve Graanbuurt. Of ze ooit heeft overwogen om naar Gorinchem of Dordrecht te verhuizen met de shop? ,,Nee, dat werkt niet, de magie van de winkel is hier.’’
Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. De Tagine van Nora is betoverend; de geuren, kleuren en smaken brengen je naar Marrakech. Het was heerlijk even weg te zijn in eigen land.
Bron: AD Rivierenland