Skip to content

Artikel AD: Niks geen Spanjaarden, Italianen of Duitsers: campings in de regio vol met Hollanders

Campings in de regio moeten vaker nee dan ja verkopen aan gasten. En dan niet aan buitenlanders die hier graag vakantie willen vieren, maar aan Nederlanders die massaal op vakantie gaan in eigen land. 

,,Het is een gekkenhuis. Ik heb het zelden zo druk meegemaakt”, verzucht Anja Hijmering, eigenaar van Het Salamandertje in Ottoland. Haar telefoon staat al dagen roodgloeiend en de mailbox stroomt vol met aanvragen. En daarmee is Het Salamandertje geen uitzondering volgens haar. ,,Ik kreeg mensen aan de lijn die al dertien campings in de regio hadden gebeld. Allemaal vol.” Ook Hijmering heeft al een aantal keer nee moeten verkopen aan kampeerders die bij haar één van de 18 plekjes wilden bemachtigen.

Hetzelfde verhaal bij naturistencamping De Ammoniet in Dordrecht. De twaalf plekken die beschikbaar zijn voor gasten zijn veelal al gereserveerd tot ver in augustus. ,,Het loopt als een tierelier”, zegt eigenaar Marcel van Wietingen. Normaal staat ongeveer driekwart van het gastenterrein vol, dat is nu wel anders. ,,We proberen zoveel mogelijk geen nee te verkopen, maar het is echt een stuk drukker dan normaal. Fijn, want dan kan de horeca hier er ook nog een beetje van profiteren.”

Tegelijkertijd ziet hij wel dat een aantal vaste leden wat voorzichtiger is om naar de camping te komen. Het grootste deel van De Ammoniet bestaat uit seizoensplekken. ,,Je merkt dat mensen toch nog wat huiverig zijn.”

Minder plekken

Sommige campings kiezen er voor het aantal plekken terug te brengen, zodat er niet al te veel mensen op het terrein rondlopen. Zo kunnen er op De Landhoeve in Nieuw-Lekkerland nu zo’n 17 caravans, campers of tenten staan, waar dat normaal oploopt tot 24 plekken. Eigenaar Leo Janse: ,,Je kunt alles wel helemaal volstouwen, maar dat voelt toch niet goed nu.” De plekken die er zijn, staan de komende tijd vol.

De samenstelling van de bezoekers is overal weinig gevarieerd: Nederlanders met hier en daar een verdwaalde Belg. ,,En we hebben nu één Zwitser staan, dat is uitzonderlijk hoor. Normaal staat het hier vol met campers van Italianen, Spanjaarden en Fransen die rondtrekken en een bezoekje komen brengen aan de molens van Kinderdijk. Maar die zijn er nu allemaal niet”, vertelt Janse. En de Hollanders die er staan, blijven over het algemeen langer dan gewoonlijk, ziet ook Hijmering. ,,Mensen denken ‘ik heb een plekje, ik blijf lekker’. En geef ze eens ongelijk.”

Beide campings in de Alblasserwaard worstelen nog wel met de verhuur van hun groepsaccommodatie en overdekte feestlocatie. Hijmering: ,,We laten in onze Gasterij nu alleen kleinere groepen toe, en families. Maar grotere groepen zit ik echt nog niet op te wachten. We krijgen veel aanvragen binnen van vriendengroepen, maar dat voelt nog niet goed. Dan zit ik hier toch alleen maar met kromme tenen, te hopen dat het goed gaat.” Verhuren van de feesthal op De Landhoeve zit er ook nog even niet in. Janse: ,,Dat is wel heel zuur.”

Geen passanten

Het kampeerterrein bij de IJsclub van Oud-Alblas is dit seizoen alleen gereserveerd voor vaste bezoekers of mensen die minimaal een week blijven. ,,We hebben veel gepensioneerden die hier een seizoensplek hebben. Toch mensen die in de risicogroep vallen. Dus daarom doen we dit jaar geen passanten, echt voor de veiligheid.” Normaal gesproken is de kleinschalige camping een ideale uitvalsbasis voor mensen op fietsvakantie, maar die zijn nu dus even niet welkom. ,,We willen dat de mensen die hier een vaste plek hebben optimaal kunnen genieten”, aldus voorzitter Martijn Boers.

Bron: AD Rivierenland
Back To Top
Lid worden