Skip to content

Artikel AD: Groeten uit Giessen-Oudekerk, een dorpje met nog geen 1000 inwoners

Fotograaf Cor de Kock neemt een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Vandaag: Giessen-Oudekerk, een dorpje langs de Giessen met nog geen 1000 inwoners.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe het veenriviertje de Giessen langs het dorp meandert. De blikvanger van dit plaatsje is de gotische kerk, die vermoedelijk rond de 13de eeuw is gebouwd. Nieuwbouw is er hier nauwelijks, maar daar komt verandering in. Dorpsbewoners hebben met succes gepleit voor het in stand houden van een van de kleinste basisscholen van Nederland. Dertig leerlingen telt de school, maar toch krijgen ze een nieuw gebouw en worden er ook nog eens elf nieuwe woningen gebouwd.

De hoop is dat jonge gezinnen in het dorp blijven wonen. Dat er ook weer een onderwijzerswoning wordt gebouwd, net als vroeger is uitgesloten. Vroeger stond tussen de school en de pastorie ‘het schoolmeestershuis’. Hier woonde de bovenmeester. Het pand was tot 1938 één geheel met de school.

Langs de Bovenkerkseweg, net buiten de dorpskern, is trouwens nog een fraaie oude boerderij te vinden, die een originele vloeddeur naast de voordeur heeft. Als het water erg hoog kwam te staan in de polder, bleef het dankzij die deur in de ‘opkamer’ droog. In het pand zit nu een architectenbureau.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden