Skip to content

Artikel AD | Nieuwe Stoeterij Molenwaard biedt paardenplezier en fokkerij: ‘We willen Vlaams en Fries ras laten zien’

Vakantiepark Molenwaard en Avonturenboerderij Molenwaard bieden Molenlanden en de wijde omtrek al zo’n vijf jaar vertier. Dat is sinds kort uitgebreid met een derde onderdeel: Stoeterij Molenwaard. Hier kunnen kinderen kennismaken met paarden en pony‘s, maar er is ook een fokkerij voor Vlaamse en Friese paarden. ,,We willen het Vlaamse paard weer groot maken.”

Groot is het Vlaamse paard wel. Letterlijk. Zelfs het niet bepaald klein uitgevallen Belgische werkpaard – de Bels – is een stuk kleiner. Net als de Nederlandse tegenhanger de Fries, een ander uit de kuiten gewassen paard. De beide rassen zijn te bewonderen in de stal van het gloednieuwe Stoeterij Molenwaard, op enkele honderden meter achter het gelijknamige vakantiepark in Ottoland.

Gecastreerde hengsten
In de gerenoveerde stal, aangepast aan de Molenwaardstijl, staan de fiere paarden rustig naast elkaar. Zo is er Stein, een blond Vlaams paard en de gitzwarte Helma, een Friese merry die sinds een aantal dagen een veulen op de wereld heeft gezet: Wiepke. De uitbreiding is gepland, maar niemand had voorzien dat Whisky, eveneens een Fries, over acht dagen een tweede veulen baart.

Helma is een ‘stermerrie’ met een stamboekpredikaat en er staan kampioenen tussen. En ‘ruinen’, gecastreerde hengsten. ,,We willen geen ongecastreerde hengsten in verband met de kinderen die de stal bezoeken”, vertelt medewerker Kevin Nieuwhoff. ,,Een ruin is toch wat vriendelijker.”

Toen de eigenaar van Stal Vonk, in de omgeving een begrip als het gaat om de verhuur van paardenkoetsen besloot om op de huidige locatie een stapje terug te doen, nam de Van Hoorne Groep – eigenaar van de Molenwaard-activiteiten – de kans waar. Een lang pad verbindt het erf nu met het verderop gelegen vakantiepark. ,,Een fokkerij was al langer een droom van de eigenaar, Michael van Hoorne, en de stoeterij is een mooie kans die voorbij kwam”, aldus Nieuwhoff, die samen met zijn collega Bram Verheul is omgeschoold van park- tot stalmedewerker.

Amish-gemeenschap
De stoeterij opende in het voorjaar de deuren, en biedt rondleidingen, demonstraties, een stokpaardenrace en een rit met de paardentram door de omgeving – als los uitje en als arrangement van het vakantiepark. Op de stoeterij worden ze getraind om mee te kunnen doen aan de toeristische activiteiten. Maar de fokkerij moet vooral ook een ode zijn aan het Vlaamse ras, dat volgens Nieuwhoff weinig meer is te zien in Nederland en België.

,,Veel Belgen waagden de oversteek naar Amerika, waar de Vlaamse paarden nog veel voor de koetsen van de Amish-gemeenschap gespannen worden. ,,De Vlaamse paarden hier komen van Stal Talpa, een van de weinig overgebleven stallen in België. We willen het Vlaamse paard weer groot maken.”

De kleine kinderen zijn in eerste instantie onder de indruk van de opvallend grote viervoeters, maar ontdooien zodra ze voelen dat de manen en vacht net zo zacht en knuffelbaar voelen als bij de gemiddeld pony. Bijvoorbeeld Livve die met oma Sylvia en haar moeder Jennifer een midweek op het vakantiepark te vinden is.

,,We wonen op een half uur rijden en komen voor de tweede keer op het park. Voor de avonturenboerderij hebben we een abonnement. Het is vooral leuk voor de kleintjes. We combineren het dan met de avonturenboerderij in Groot-Ammers. Het leuke is dat het niet zo massaal is, het is meer een uit de kluiten gewassen kinderboerderij.”

Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Cor de Cock

Back To Top
Lid worden