Skip to content

Artikel AD: Nieuwe biertjes uit Kinderdijk: ‘Iedereen gaat straks aan de Kater’

Vrienden Rick en Huibert brouwden hun eerste biertje gewoon in de schuur, nu hebben ze een eigen micro-brouwerij voor speciaalbier.

Het waren eigenlijk helemaal geen echte speciaalbier-drinkers. Maar toen Kinderdijkers Rick Janse (29) en Huibert van Buren (30) een paar jaar geleden een slokje namen op het Bierfestival, waren ze tóch verkocht. Vele proefbrouwsels later besloten de vrienden zelfs hun eigen brouwerij te starten. Met bier door Kinderdijkers, voor Kinderdijkers (en eigenlijk ook gewoon voor de rest van het land).

Het dorp van de welbekende molens verdiende een eigen biertje, vonden ze. Het werden uiteindelijk drie soorten, die allemaal vernoemd zijn naar de polders rondom Kinderdijk. Van de Blokweer Blond en de Nederwaard Donker tot de Overwaard IPA.

De mannen kijken rond in hun brouwerij in Nieuw-Lekkerland, die ze zelf gekscherend een ‘micro-brouwerij’ noemen. ,,Ja, het is hier niet zo groot als bij Heineken”, lacht Rick. ,,Wij doen het bewust op kleine schaal: maken een biertje of 500 per keer.”

De geur van graan

Maar, zegt Huibert, het is al een hele vooruitgang als je het vergelijkt met hun eerdere brouwplek. Namelijk: de schuur in zijn eigen achtertuin. ,,Ik weet niet of je het kunt voorstellen, maar als je 90 minuten lang hop hebt gekookt, ruikt het overal naar graan. Toen we eenmaal ons eerste Blond-recept hadden ontwikkeld, daar in dat schuurtje, wisten we: dít is het. En dus kozen we ervoor om er voor te gaan en ons eigen merk op te zetten.”

En dat kost een berg tijd, geven ze toe. Het bierbrouwproces moet niet alleen aan een lange lijst aan hygiëne-eisen voldoen, ze zetten ook nog eens eigenhandig de dopjes op de bierflessen. ,,Dat zorgt er wel voor dat je proeft: dit speciaalbier is écht speciaal, en niet een glaasje water met een smaakje”, vertelt Rick. ,,We zijn misschien bevooroordeeld, maar onze bieren zijn heel vol van smaak. En ook nog lekker voor mensen die zelf niet zo vaak voor speciaalbier kiezen.”

Dan nog even over de naam van hun bedrijf en brouwerij: de Kinderdijkse Kater. Een knipoog naar de katers die je kan hebben na een avondje veel alcohol drinken. Al heeft die naam meer te maken met Kinderdijk zelf. Huibert legt het uit: ,,We wisten: als we een Kinderdijks bier uitbrengen, moet het er ook echt bij passen. De bekendste legende van ons dorp is wat er tijdens de St. Elizabethsvloed van 1421 gebeurde. Dat een baby in een wiegje de vloed heeft overleefd, omdat een kat het wiegje heen en weer bewoog over de hoge golven.”

Verliefd op de molens

Ze zijn overduidelijk trots op hun woonplaats. Nog steeds verliefd op die molens, hoeveel toeristen er ook op af komen. ,,We wilden het dorp iets geven dat het nog niet had”, zegt Rick. ,,En misschien draagt het later ook wel bij aan de bekendheid; iedereen kent de naam Kinderdijk tenslotte al.”

Nog een leuk detail: het overblijfsel van het graan dat ze gebruikten voor de brouw, gaan naar de kippen en geiten in de Kinderdijkse polders. ,,Het hele proces brengt dus een buiging aan het molendorp.”

Aan de Kater

De allereerste biertjes van Rick en Huibert zijn vanaf aanstaande zaterdag te koop. Nog niet overal in de regio, trouwens. Eerst maar even lokaal uittesten, dachten ze. En dus vind je onder andere de Blokweer Blond alleen nog bij de Nieuw-Lekkerlandse Van Vliet’s Weidewinkel. Al gaat de verkoop later ook – uiteraard – naar Kinderdijk. ,,We hebben met de SWEK afgesproken dat onze biertjes ook bij de molens verkocht gaan worden”, vertelt Huibert lachend. ,,En dan is het cirkeltje rond: straks gaat iedereen aan de Kater, ook in het dorp van herkomst.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: 

 

Back To Top
Lid worden