ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Met de ‘elektrische koe’ toerist spelen langs de mooiste plekken van de Alblasserwaard
Een Alblasserwaarder hoef je natuurlijk niet te vertellen dat het toeristisch gebied niet begint en eindigt in Kinderdijk alleen. Maar wie van buiten komt, ziet al snel dat de landstreek veel meer te bieden heeft. Met Cow-E. Wie? Een elektrische auto, waarmee je een toeristisch rondje Molenlanden kunt maken. Deze site mocht er als allereerste de weg mee op.
Klik hier om de video te bekijken.
Vijf hebben ze ervan, van de Cow-E. Renault Twizy’s met koeienvlekken erop. Volledig elektrisch, dus geen uitstoot, eenvoudig te bedienen en lekker wendbaar. Handig op de soms smalle weggetjes langs het water. Ze zijn van Verschoor Reizen in Hardinxveld-Giessendam.
Het bedrijf organiseert gewoonlijk groepsreizen, schoolreisjes en excursies, maar vanwege de coronacrisis staan hun bussen veelal stil. Christian Verschoor bedacht daarom de Cow-E, het allernieuwste uitje in de Alblasserwaard. Met de elektrische koe rijd je langs en door dorpen, houd je stil bij molens, bijzondere boerderijen en huizen. En zelfs voor wie het gebied op zijn duimpje kent, valt er nog genoeg te ontdekken.
Het spreekt allemaal voor zich, merk ik al snel. Het enige wat ik hoef te doen is de speciale app te downloaden, een van de routes te selecteren, mijn mobiele telefoon met bluetooth te verbinden en de het wagentje te starten. De app met daarop de gps-audiotoer wijst me daarna de weg. Helemaal Hollands heet de route met een lengte van exact 39,2 kilometer.
Via de speakers achterin de duurzame koe word ik door een vriendelijke vrouwenstem welkom geheten. Ze vertelt me dat ik tijdens de rit voldoende tijd heb om ergens uit te stappen voor een kop koffie of om even rond te kijken. Ik had bij het weggaan al een foldertje meegekregen met daarop een plattegrond van ‘Totally Dutch’ en coupons voor een tweede kop koffie en bij een 2-gangenmenu zelfs een tweede lunch gratis. De deelnemende winkels, cafés en restaurants vind ik langs de route. Helaas gaan ze volgende week pas open.
80 kilometer per uur
De Cow-E kan een snelheid halen van 80 kilometer per uur, verzekert Marinka van der Vlies mij. Zij heeft de afgelopen maanden het idee verder uitgewerkt, de routes gemaakt en gezorgd voor de verhalen achter de bezienswaardigheden. Ook zal ik niet met een lege accu komen te staan. Zelfs als ik een paar keer stop hoef ik niet in paniek te raken, vertelt Marinka. De Renault is een automaat, schakelen is niet nodig. Accelereren gaat ook moeiteloos, beter dan met mijn eigen auto.
Vanaf het startpunt aan de Schrank in Hardinxveld-Giessendam rijd ik een stukje over de Parallelweg, ik ga bij het treinstation het spoor over en vervolg mijn weg richting Wijngaarden. Vanuit de speakers achter mij vertelt de vriendelijke vrouwenstem hoeveel koeien er in Nederland rondlopen. Dat treft. Als ik rechts uit mijn zijraam kijk zie ik er een heleboel grazen. Geen onbekend tafereel in dit gebied, maar ik stap toch even uit. Al is het alleen maar om even de zon op mijn gezicht te voelen. In de auto kan het namelijk best fris worden. Nu snap ik waarom er een dekentje op de stoel achter mij ligt.
Ik doe Bleskensgraaf aan en rijd langs de Graafstroom naar Molenaarsgraaf. Als de stem mij er niet op had gewezen, was ik achteloos langs de bijzondere woning gereden, zoals ik waarschijnlijk veel vaker al had gedaan. ‘Het huis met de 3 stenen’ heet het in de volksmond. Als ik mijn elektrische koe langs het water parkeer, zie ik het beter. Drie gevelstenen zijn duidelijk zichtbaar. Ze geven aan tot hoe hoog het water kwam bij drie watersnoodrampen. Die van 1740 is het hoogste.
Ik rijd langs molens, café Boerenklaas (helaas dicht), ik rijd door Ottoland, Goudriaan, Noordeloos, Pinkeveer en via Giessenburg weer terug naar Hardinxveld. Ik heb nog 30 kilometer ‘over’ op de accu.
Een Cow-E is voor 3 uur te huur. Er is ook een tocht die door Gorinchem gaat. Meer info is te vinden op www.cow-e.com.
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock