Skip to content

Artikel Kontakt: Zelf je fruit plukken? In Leerdam zijn er plannen voor een voedselbos

Er moet een voedselbos komen in Leerdam, waar inwoners zelf een stuk fruit kunnen plukken en van de natuur kunnen genieten. Initiatiefnemers hebben de gemeente hierover benaderd en er is al een locatie in beeld. 

Voedselbossen zijn hip en je ziet ze op steeds meer plekken in Nederland. In de bossen, vaak gevuld met verschillende fruitbomen, kunnen mensen zelf hun lekkers plukken. Tegelijkertijd kunnen scholen er lessen organiseren over de natuur en zorgen de bossen voor veel biodiversiteit, wat weer goed is voor het klimaat.

Het eerstvolgende voedselbos komt, als het aan de investeerders van de Abundance Group ligt, in Leerdam. Zij hebben de gemeente benaderd omdat ze snel in gesprek willen over een stuk grond van ongeveer 15 hectare aan de Overheicop.

Lokale voedselvoorziening

,,We willen terug naar een lokale manier van voedselvoorziening, waar we ook actief in kunnen bijdragen. Bij de Abundance Group hebben we een lijst van duizenden geïnteresseerden die niet kunnen wachten op de volgende locatie. Dat kan Leerdam zijn!’’, schrijven ze in een brief aan de gemeente.

Het voedselbos moet onderdeel worden van de gemeente en de initiatiefnemers willen nadrukkelijk scholen, sociale werkplaatsen, de lokale bevolking en ouderen bij de plannen betrekken. ,,We zijn allemaal onderdeel van een generatie die de kans heeft en de plicht om het roer om te gooien. Hierin kan Leerdam samen met ons voorop gaan, we kunnen echt samen het verschil maken!’’

De investeerdersgroep wil snel met de gemeente Vijfheerenlanden in gesprek over de plannen. ,,Het blijft altijd lastig om een missie van deze omvang en de noodzaak dat het gebeurt op papier toe te lichten’’, schrijft ze. ,,We hopen met heel ons hart dat u de noodzaak en mogelijkheden ziet en met ons de samenwerking aangaat om een unieke stap te maken richting een gezondere aarde en een gezondere wereld.’’

Bron: AD Rivierenland

 

Back To Top
Lid worden