Skip to content

Artikel AD: Kinderdijk weer open, werelderfgoed is ‘coronaveilig’ en iedereen kan weer lachen

De museummolens en het bezoekerscentrum van stichting Werelderfgoed Kinderdijk zijn sinds woensdagochtend weer toegankelijk voor toeristen. Maar de hordes Chinezen en aangemeerde schepen in het molengebied, zijn nog in geen velden of wegen te bekennen.

Afzetlinten, pijltjes op de grond, antibacteriële handgel op basis van alcohol, we kijken er niet meer van op als we winkels of de bioscoop bezoeken. De Kinderdijkse molens zijn inmiddels ook coronaveilig. ,,We hebben hier met z’n allen naar gesnakt’’, zegt woordvoerder Jan Dirk Verheij van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Versoepeld

Dik drie maanden zijn de museummolens en het bezoekerscentrum gesloten geweest. Van de ene op de andere dag moest het vanwege de corona-uitbraak gesloten worden verklaard. Nu onlangs de maatregelen versoepeld zijn, is de afgelopen weken alles op alles gezet om de toeristische trekpleister weer te openen.

Dat duurde wat langer dan bij horeca en musea. Het invoeren van alle maatregelen kostte meer tijd dan was voorzien. Omdat het online reserveringssysteem nog niet volledig werkte, konden nog niet alle seinen op groen worden gezet.

Dat staan ze inmiddels wel, maar op de eerste dag van de heropening blijkt dat systeem nog niet geheel vlekkeloos te werken, blijkt uit wat sombere opmerkingen van bezoekers. Het registreren van de gekochte kaartjes met de scanner blijkt bovendien wat te haperen.

Maar iedereen is blij dat er überhaupt weer toeristen mogen komen. Ze worden er warm onthaald. Dat vindt ook Anja Mijnheer uit het Overijsselse Rouveen. Ze woont al zo’n drie jaar met haar gezin in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Haar echtgenoot heeft een functie bij de ING. Ze is met haar kinderen Joost, Myrthe en Maarten en hun Franse vriendin Victoria voor het eerst op bezoek in Kinderdijk. Ze hadden van tevoren wel op internet gekeken, maar waren toch min of meer op de bonnefooi naar het Zuid-Hollandse molengebied gekomen. ,,Gelukkig konden we naar binnen.’’ Voor de deur moesten ze alleen nog wel online een kaartje kopen. Mijnheer: ,,We werden zo vriendelijk geholpen. Heel fijn.’’

Opgesloten

Het gezin is blij dat het weer even in Nederland is. De kinderen hebben ruim 80 dagen in huis opgesloten gezeten en mochten niet naar buiten. Terwijl het juist buiten een chaos was. Iedereen loopt er door elkaar en anderhalve meter afstand is er niet te handhaven. De bevolking loopt er massaal met mondkapjes, dat dan weer wel. ,,Dus het is juist voor ons wennen dat we niet te dicht bij een ander komen.’’

Ook Victoria geniet van Nederland. Ze komt oorspronkelijk uit Parijs, maar woont ook al zo’n drie jaar bij haar vader in Manilla. Ze was nog in Holland geweest, laat staan in Kinderdijk. ,,Het is prachtig’’, zegt ze in het Engels. Een Frans accent is niet te ontdekken. ,,Alles is hier zo georganiseerd, ik hou ervan.’’

Massatoerisme

De Rouveense familie neemt de Française deze dagen op sleeptouw: van Kinderdijk naar het Noordwijkse strand en de dag erna naar de Zaanse Schans. Over een paar dagen brengt Victoria nog een bezoek aan haar moeder.

Druk is het er (nog) niet in Kinderdijk. Er lopen wat plukjes mensen, maar het is nu voornamelijk Nederlands wat er wordt gesproken. Soms lopen er Duits sprekenden voorbij. Molenaar Cock van den Berg moet nog even wennen aan het ‘nieuwe Kinderdijk’. ,,Het massatoerisme is hier misschien voorgoed voorbij en wellicht is dat ook niet zo erg. Als ik rondleidingen gaf in die drukte en mensen moest waarschuwen voor de draaiende wieken, dan was ik soms meer politieagent dan molenaar.’’

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden