Artikel AD: Noordeloos maakt kans op prijs voor mooiste dorp, maar voorlopig is het er nog erg rustig

Noordeloos – Gijs Kool

DE ONTMOETING | Het dorp Noordeloos is geselecteerd voor de ANWB-lijst met de vijftig mooiste dorpen van Nederland. Haalt het dorp de top vijf, dan komen er extra fietsroutes die extra toeristen naar het dorp leiden. 

Vooralsnog is het er nu erg rustig. Zo heerst rond drie uur op een dinsdagmiddag de stilte, brandt de zon op de eeuwenoude gevels en staat het borstbeeld van oud-politicus en verzetsheld Maarten Schakel onverzettelijk voor de kerk. Het dorpswinkeltje is gesloten.

De enige beweging lijkt zich af te spelen op de begraafplaats achter de kerk. Twee gemeentewerkers drinken daar een blikje sinas op een bankje op de begraafplaats. Er is geen onkruidje meer te bekennen rond de grafstenen. Het puntige gebouwtje, dat tussen de graven staat, was vroeger de plaats voor het allerlaatste afscheid, nu is het een chique tuinhuis met opslag van schoffels, bezems en een baar.

Bij de bakker is inmiddels meer reuring, want daar zijn ze dan: de toeristen! Zijn ze gekomen voor de Giethoorneraanse waterpartijen tussen de eeuwenoude huizen van dit kleine pittoreske dorp dat prijkt op de ANWB-lijst? Hunkerden ze naar lieftallige, met geraniums in bakken versierde, bruggetjes over de grachtjes waarin het pompenblad kalmpjes op het water drijft?

,,Nee hoor’’, klinkt het nuchter. ,,We hadden zin in een ijsje. We hebben het dorp nog niet echt goed bekeken’’, vertellen Jan en Marianne Bakker uit Zaandam zittend in de schaduw van de leidlinden. Ze zijn op doorreis, logeren in Hotel van der Valk in Vianen en vertrekken naar de Bommelerwaard.

Het stel kan wel meepraten over toerisme. ,,In Zaandam kunnen we ’s zomers over de hoofden van de Chinezen lopen’’, legt Jan uit. ,,Door de coronacrisis zijn ze er niet en nu kunnen we zelfs weer een dagje naar rustig Amsterdam toe. Dat is een groot voordeel.’’

De raket is op. Het houten stokje verdwijnt in een van de groene vuilnisbakken en het stel stapt weer op hun (elektrische) fiets. Achter hen blijft het dorpsplein achter, leeg. Geen Chinees te bekennen vooralsnog. Misschien maar goed ook.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Gijs Kool

Lid worden