Skip to content

Artikel AD: Kinderdijk maakt zich na corona op voor terugkeer toeristen: ‘We zijn echt even op adem gekomen’

Corona heeft er ook in Kinderdijk flink ingehakt. Het aantal bezoekers aan het molengebied is ingestort en het duurt nog jaren voor het oude niveau gehaald wordt. Kinderdijkers vinden die rust eigenlijk wel lekker. ,,We zijn echt even op adem gekomen.’’

Het kon jarenlang niet op in Kinderdijk. Het aantal bezoekers aan het wereldberoemde complex met negentien molens steeg elk jaar weer en in recordjaar 2019 kochten 370.000 toeristen een kaartje voor de bezoekmolens en de rondvaartboten. Het daadwerkelijk aantal bezoekers lag met een geschat aantal van 800.000 bezoekers veel hoger.

Toen corona in maart vorig jaar, vlak voor aanvang van het toeristisch seizoen, uitbrak stond de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) in de startblokken om er een nieuw recordjaar van te maken. Maar in plaats daarvan bleef het aantal verkochte tickets steken op een schamele 41.000.

Niet zo gek, want lange tijd waren de bezoekmolens dicht en bleven de rondvaartboten aan de wal. SWEK moest alle zeilen bijzetten om de tent draaiende te houden en kon enkel met steun van de overheid en een lening van het Nationaal Restauratiefonds overeind blijven.

Back To Top
Lid worden