Terugblik 2024 Op maandag 2 december hebben het bestuur en de onderliggende werkgroepen het afgelopen…
Artikel AD | Groen licht voor Slingelandse Plassen: ‘Wij kunnen het beter en goedkoper’
Alle seinen staan op groen voor de Slingelandse Plassen bij Goudriaan. Molenlanden is er klaar voor om een kleine 800.000 euro over te maken naar de nieuwe stichting. Na ruim zes jaar praten en overleggen zijn inwoners eindelijk zelf aan de beurt. Het natuur- en recreatiegebied wordt zaterdag 1 juli feestelijk geopend.
Een nieuw speeltoestel op het strandje, het mountainbikeparcours en op dit moment wordt nog hard gewerkt aan een voedselbos en een plek waar bezoekers geliefden en dierbaren kunnen herdenken door er een boom te planten. Wie denkt dat de Slingelandse Plassen de afgelopen jaren aan hun lot zijn overgelaten, heeft het mis.
Een initiatiefgroep heeft de afgelopen jaren in verschillende samenstellingen plannen gemaakt voor het recreatiegebied, dat de toenmalige gemeenten Molenwaard en Giessenlanden in 2017 kocht van de provincie Zuid-Holland voor het symbolische bedrag van 1 euro. Daarmee werd een aanbestedingsprocedure voorkomen. Ook stelden de gemeenten dat lokale partijen op deze manier meer zeggenschap krijgen over de Slingelandse Plassen. En dat gaat nu eindelijk gebeuren. ,,Wij kunnen het beter en goedkoper dan de gemeente”, stelt voorzitter Sjoerd Veerman van de stichting.
Hoofdtaak is het gebied onderhouden. Met een kleine 8 ton moet dat volgens Veerman de komende vijftien à twintig jaar wel lukken. ,,Ter vergelijking: met dat geld had de gemeente het terrein slechts tien jaar kunnen onderhouden, maar omdat wij met vrijwilligers werken, kost het onderhoud veel minder.”
Veerman is ook blij dat de vrijwilligers vanaf nu niet zelf meer de portemonnee hoeven trekken om zaken in het recreatiegebied voor elkaar te krijgen. Vijf grote verenigingen, van wildbeheereenheid tot natuur- en vogelwacht gaan zich over de Slingelandse Plassen ontfermen. ,,Ik denk dat zo’n duizend mensen direct of indirect bij het gebied betrokken zijn”, zegt Veerman.
Bezoekers spreken geregeld over een verborgen parel in de Alblasserwaard en het liefst willen ze dat ook zo houden. ,,Het is een schitterend gebied”, zegt een vrouw, die met haar oppaskinderen is neergestreken vlakbij het piepkleine strandje. ,,De rust, heerlijk. Je ziet konijntjes en tamme kippen en het is vrij rustig.”
Natuurwater
Margreet Wigmans (35) uit Hoornaar en haar Meerkerkse sportvriendin Judie Slingeland (28) genieten ook van de omgeving, alhoewel ze er niet vaak komen. ,,Ik fiets hier wel eens. Ik hou van natuurwater en de rust. Het strand vind ik te ver weg. Dit is een goed alternatief.”
Volgens Slingeland is een bijkomend voordeel de overdaad aan schaduwplekken en het feit dat het gebied er niet overloopt van toeristen. ,,Veel mensen weten dit gebied waarschijnlijk niet te vinden. En ik moet toegeven dat ook ik mijn navigatie moest aanzetten om hier te komen.”
Ook het Dordtse echtpaar dat aan de rand van de plassen op een bankje in de schaduw is gaan zitten, roemt de stilte in het gebied. De fietsen staan tegen een boom. ,,Vorig jaar fietsten we hier gewoon voorbij, zonder te weten hoe mooi het hier was. Het is alleen jammer dat in het water niet kan worden gezwommen”, zegt de vrouw, vlak voordat ze een hap van haar broodje neemt.
De Dordtse doelt op de aanwezigheid van blauwalg in het water. De groenblauwe olieachtige waas op het water kan zorgen voor maag- en darmklachten en huidirritatie. Er is weinig tegen de blauwalg te doen, weet ook Sjoerd Veerman. ,,We zullen alle mogelijkheden blijven onderzoeken om blauwalg tegen te gaan. Maar daar staat tegenover dat de natuur zich nu eenmaal niet laat dwingen.”
Meer informatie op slingelandseplassen.nl.
Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Cor de Kock