Skip to content

Artikel AD | Gevolgen ‘Limburgs noodweer’ blijven verrassing in de Alblasserwaard…

De gevolgen van onverhoopt ‘Limburgs noodweer’ blijven een verrassing, mocht het zich voordoen. De provincie Zuid-Holland heeft voor grote delen van haar gebied uit laten zoeken wat er gebeurt als er 200 millimeter regen in 48 uur valt, zoals anderhalf jaar geleden in Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eiffel, maar niet voor de Alblasserwaard.

Het onderzoek doet wel vermoeden dat de Alblasserwaard één van de zwaarst getroffen gebieden zal zijn. De problemen worden immers het grootst in gebieden waar overtollig regenwater afgevoerd moet worden door lange boezems. Volgens een woordvoerder was er geen passend model om de gevolgen te berekenen.

Vorige week bleek al dat de gemalen van de Alblasserwaard niet voldoende capaciteit hadden om het water af te voeren, hoewel de hoeveelheid regen van de afgelopen twee weken nog gering was ten opzichte van wat er tijdens het Limburgse noodweer viel. Het waterschap deed een beroep op de historische molens van de molenstichting Simav om bij te springen.

Molenaars blij met wateroverlast
Dat deden de molenaars dolgraag, vertelt voorzitter Jan Nederveen: ,,Niets mooiers dan echt draaien. Meestal staat het rad stil. Er zijn maar een paar plekken waar we water rond kunnen pompen zonder dat dat gevolgen heeft voor het peil.’’ Daarbij komt dat het goed is voor de molen als het rad kan draaien: stilstand is voor een molen al snel achteruitgang.

De oude molens hebben nog een paar voordelen boven de gemalen: ,,We kunnen veel meer wateroverlast aan, want we hoeven pas te stoppen als het water boven de as van het rad komt. Ook als de stroom uitvalt, gaan wij gewoon door. Het voordeel van slecht weer is dat het meestal ook lekker waait.’’

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden