Skip to content

Artikel AD: Ganzenpopulatie (en de overlast ervan) neemt nog steeds toe, ondanks alle moeite om dat te beperken

De ganzenpopulatie in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden neemt elk jaar verder toe, en daarmee ook de overlast van de dieren en de schade die ze aan de natuur toebrengen. En dat terwijl allerlei organisaties hun uiterste best doen om de populatie in toom te houden.

Voor boeren, natuurbeheerders en bewoners van de Alblasserwaard is het een jaarlijks terugkerend probleem: de overlast van grauwe ganzen. ,,Het geluid, bijvoorbeeld”, somt Harry Stam van de ChristenUnie in Molenlanden op. ,,Of hinder voor automobilisten, die op de dijk plotseling moeten remmen voor overstekende ganzen. Om van de schade aan de natuur nog maar te zwijgen:  het waterschap is aan de ene kant druk bezig om het riet op de kades bij te telen, en aan de andere kant vreten de ganzen het weer op.”

Inmiddels is de ganzenpopulatie toegenomen tot ruim 2200 broedparen, bleek vorig jaar uit de telling van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA). Tot tien jaar geleden waren het er maar ‘enkele tientallen’, schrijft de organisatie in haar jaarlijkse rapport.

Nieuw beleid

Reden voor gemeenteraadslid Stam om aandacht te vragen voor die overlast. Samen met collega Bas de Groot (SGP) diende hij schriftelijke vragen in bij de gemeente Molenlanden, om zo de overlast in kaart te brengen. ,,Juist nu is dat nodig: eind van het jaar loopt het huidige faunabeheerbeleid af. De provincie Zuid-Holland is momenteel bezig met het opstellen van een nieuw beleid voor ganzenbeheer. We willen dat in het nieuwe beleid de overlast in het gebied wordt meegenomen.”

Veruit het grootste gedeelte van die 2200 ganzenparen bevindt zich op de Overwaard in Kinderdijk, vlak bij de iconische molens. En dat betekent dat ook de toeristen en de molenaars overlast ervaren, zegt Jan-Dirk Verheij, woordvoerder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. ,,Sterker nog: die beesten schijten zoveel dat we jaarlijks duizenden euro’s kwijt zijn aan het schoonmaken van bijvoorbeeld het bezoekerscentrum.” Na de maandenlange sluiting vanwege het coronavirus betekende dat een flinke klus.

Ook de rest van de regio ervaart overlast, maar met name de Hoge Boezem in Kinderdijk is een geliefd gebied voor de grauwe ganzen, vertelt Frank Wijchgel, woordvoerder van Waterschap Rivierenland. ,,Daar hebben ze riet om in te schuilen, open water en rondom graslanden om te foerageren.” De grote hoeveelheid ganzen zorgt inderdaad voor hinder, bevestigt hij: ze eten jonge rietscheuten en met hun ‘ganzenpaden’ zorgen ze voor schade aan de rietgorzen en kadetaluds.

Ontlasting

Daarnaast zorgt de ontlasting van de ganzen in het water voor een toename van de voedselrijkdom. Ondanks dat dit positief klinkt, is het een probleem, zegt Wijchgels. ,,Dat zorgt weer voor een afname van het riet en de kwaliteit daarvan. En dat betekent een afname van geschikt leefgebied voor de vogelsoorten die in het Natura2000-plan voor dit gebied zijn vastgelegd.”

Om de steeds verder groeiende ganzenpopulatie te beperken, worden jaarlijks nestbehandelingen uitgevoerd door onder meer de provincie en boeren. Vroeger werd dat gedaan door eieren door te prikken, maar dat gebeurt niet meer vanwege het dierenwelzijn. ,,Je weet dan niet hoe ver het embryo is gegroeid. Nu leggen we in maart eieren uit het nest, zodat ze niet meer worden uitgebroed”, legt Wijchgels uit. ,,Eén ei merken we en laten we liggen, zodat we bij een volgende ronde weten of er sprake is van een tweede of zelfs derde leg.”

Hoe het nieuwe beleid er uit komt te zien, daar wordt achter de schermen nog hard aan gewerkt, laat een woordvoerder van de provincie weten, maar er wordt rekening gehouden met de groeiende ganzenpopulatie.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden