Skip to content

Artikel AD: Extra zorgen bij lokale horeca over invoering van coronapas: ‘Gedoe wat we op ons bordje krijgen’

,,Mensen zijn klaar met alle coronamaatregelen. Hopelijk nemen ze dit voor lief.” René Tichelaar van restaurant De Gieser Wildeman uit Noordeloos dubt nog over de uitvoering van het nieuwe beleid dat mogelijk vanaf 25 september gaat gelden voor horecabezoek. De verplichte coronapas. ,,We willen alles doen om mensen naar binnen te laten gaan, maar het is wel een gedoe wat we op ons bordje krijgen.”

Wil je naar een restaurant, bioscoop of het theater? Dan moet je, als ook de Tweede Kamer straks akkoord gaat, vanaf 25 september een vaccinatie-, test- of herstelbewijs laten zien in de vorm van een QR-code, de zogenaamde coronapas. De hoop van horecaondernemers en de cultuursector om weer helemaal ‘normaal’ open te kunnen, is daarmee definitief van tafel geveegd.

Tot vreugde van velen gaat de term ‘anderhalvemetersamenleving’, na jaren van maatregelen, eindelijk in de ijskast. Vanaf eind september gaat er een streep door 1,5 meter afstand houden. Maar terug naar normaal? Dat zit er dus nog niet in. Ondernemers en instellingen moeten namelijk zelf controleren of hun bezoekers wel of niet naar binnen mogen.

Dat zorgt voor extra inspanningen in de horecasector, waar de personele bezetting sinds de uitbraak van corona krap is. Tijdens de lockdown moesten veel horecazaken noodgedwongen hun personeel ontslaan, met een groot personeelstekort tot gevolg. ,,Nu redden we het wel”, zegt Mariëlle van Baalen, eigenaar van lunchroom De Broodplank uit Gorinchem. ,,Maar er moet straks een extra persoon bij de deur staan, dat is wel vervelend.”

Back To Top
Lid worden