Skip to content

Artikel AD: Een appel of een peer voor je deur, Gorinchem plant ruim vijfhonderd nieuwe bomen

Een appel of peer plukken voor je eigen deur. Het voorbije plantseizoen heeft Gorinchem er ruim vijfhonderd nieuwe bomen bijgekregen, waar onder dus fruitbomen. ,,We onderzoeken of dat op meer plekken kan.’’

Vorige maand gingen de laatste van de 627 bomen de grond in, melden burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de raad. In dezelfde periode werden 105 bomen gekapt.

Van de nieuwe aanplant werden ruim driehonderd bomen eigenhandig geplant door medewerkers van het gemeentelijke groenbeheer in Gorcumse straten en parken. De andere driehonderd kregen een plekje in particuliere tuinen.

Gratis groen

Die bomen kregen de inwoners gratis via de actie ‘Ik maak Gorinchem groener’. Een idee van de Gorcumse gemeenteraad op voorstel van het CDA en Democraten Gorinchem om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Buiten de driehonderd bomen gingen er ook nog eens 1850 struiken in de grond op particulier terrein. In november van dit jaar komt er een nieuwe actie.

Het groenaanbod voor particulieren is door de gemeentelijke groenmedewerkers geselecteerd op de aantrekkelijkheid voor vogels, insecten en vlinders. Maar ook wanneer er voor de gemeentelijke straten en pleinen groen wordt geselecteerd, speelt het vergroten van de biodiversiteit een rol.

,,Het bepalen van de soortkeuze voor bomen is in eerste instantie afhankelijk van de geschiktheid van de groei- en standplaats’’, legt een woordvoerder van de gemeente Gorinchem uit. ,,Vervolgens wordt onder meer gekeken wat zo’n boom doet voor de biodiversiteit, voor het klimaat en de leefbaarheid in de buurt.’’

Bladluizen maken vlekken

Als het gaat om leerbaarheid, moet worden gedacht aan de overlast die bomen kunnen opleveren. Soms ervaren bewoners overlast door vallend blad, of omdat bladluizen een plekje vinden in de bomen. De honingdauw die die beestjes produceren, zorgen voor kleverige vlekken op geparkeerde auto’s. Omdat die overlast maar tijdelijk is, vindt het college dat bewoners deze moeten accepteren.

,,Behalve in zeer uitzonderlijke situaties. We houden bij de herinrichting van een straat rekening met de verschillende belangen. Zo kunnen we een gebied niet alleen groen inrichten, maar ook groen houden. Voordat we bomen planten, staan ze eerst een tijd op de gemeentewerf. Ze worden daar opgekuild om uitdroging van de kluit te voorkomen. Daarna krijgen ze een plekje in de stad.’’

Appels in Hoog Dalem

De tijd dat er in een nieuwbouwwijk overal dezelfde bomen worden geplant, is duidelijk voorbij. ,,Zo verklein je bijvoorbeeld de kans op ziekten tussen bomen onderling. Door die andere aanpak met meer diversiteit is er voor gekozen om bijvoorbeeld in Hoog Dalem appels, peren en bessen te planten. Van de driehonderd bomen bij particulieren dragen er trouwens ook ruim honderd in de toekomst fruit. In wijkpark ‘t Haagje in Oost zijn eerder al vruchtdragende bomen neergezet, waaronder moerbeien, mispels en noten.’’

De 105 bomen die het voorbije jaar zijn gekapt, zijn gerooid omdat ze ziek waren of te dicht op andere bomen stonden. Of ze sneuvelden tijdens de voorjaarsstormen. Gorinchem kapte er zelf 86. De overige negentien stonden bij particulieren in de tuin die een kapvergunning aanvroegen en ook kregen. Die bomen stonden op de gemeentelijke bomenlijst.

Op deze lijst staat groen dat als monumentaal of beeldbepalend wordt gezien. Dit staat zowel op gemeentelijke grond als particuliere terreinen. Zo hebben bijvoorbeeld de witte paardenkastanjes die Buiten de Waterpoort staan het stempel monumentaal gekregen. Die bomen op leeftijd zijn eigendom van de gemeente en Groenbeheer doet er alles aan om hen letterlijk overeind te houden.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden