Skip to content

Artikel AD | Dit is hoeveel toeristenbelasting je betaalt in Gorinchem

In de gemeente Gorinchem betaal je als niet-inwoner dit jaar géén toeristenbelasting wanneer je daar een nacht verblijft. Dat is evenveel als vorig jaar.

Je betaalt toeristenbelasting als je verblijft in een hotel of op een camping in een gemeente waar je niet staat ingeschreven. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. De kosten verschillen dan ook enorm.

Grote verschillen
Gemiddeld betaal je in Nederland ongeveer 1,94 euro per nacht. Een overnachting in Amsterdam is het duurst. Daar betaal je in 2023 ruim twaalf euro toeristenbelasting per nacht. De top drie wordt compleet gemaakt door Utrecht en Landsmeer (beiden 9,24 euro per nacht).

Net als in Gorinchem betaal je dit jaar ook in 35 andere Nederlandse gemeenten géén toeristenbelasting. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar. De gemeenten Smallingerland, Etten-Leur en Midden-Delfland kozen er namelijk voor vanaf dit jaar wél toeristenbelasting te heffen.

In de provincie Zuid-Holland ben je bij een overnachting gemiddeld 1,98 euro per nacht kwijt aan toeristenbelasting. In de provincie Noord-Holland heffen de gemeenten gemiddeld het hoogste tarief (2,93 euro per nacht) en in Groningen het laagste (1,30 euro per nacht).

Waarom toeristenbelasting?
Een gemeente ontvangt van de overheid een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen overnachten in een gemeente, maakt deze gemeente meer kosten. Bijvoorbeeld om stranden en straten schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente betalen van de inkomsten uit de toeristenbelasting.

Over dit artikel
Dit verhaal is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), van Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om cijfers over de tarieven van toeristenbelasting per gemeente vanaf 2018.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden