Skip to content

Artikel AD: De prachtige achtertuin van Schoonrewoerd? Die onderhouden bewoners nu zelf

Het is de mooiste achtertuin die velen zich kunnen wensen: de Wiel van Bassa, in het Utrechtse Schoonrewoerd. In het natuurgebied wisselen water, dijken en oude hoogstambomen elkaar af. Een uitzicht waar tientallen inwoners van het dorp zich hard voor maken. ,,We moeten dit gebied samen behouden.”

Bij de Wiel van Bassa, de plas die in 1573 ontstond door de doorbraak van de Diefdijk, lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. De takken van de bomen wiegen zachtjes in de wind, de vogels fluiten en een insect zoemt voorbij. De zon laat haar stralen zien, een wandelaar loopt voorbij. Geen verkeer of geen stadsgeluiden, enkel rust en ongereptheid.

Het is die rust die dit natuurgebied, op een steenworpafstand van het dorp, onder dorpsbewoners en wandelaars zo geliefd maakt. Hier zijn geen prikkels, is er slechts uitzicht op het water en op de honderden hoogstambomen. Bomen, sommige tientallen jaren oud, waar ieder jaar ontelbare peren en appels aan groeien. Ze kleuren het landschap, maken deze plek uniek.

Back To Top
Lid worden