Skip to content

Artikel AD: Camperplaats straks niet meer gratis in Vijfheerenlanden vanwege ‘oneerlijke concurrentie’

Campers die willen overnachten op één van de camperplaatsen in Vijfheerenlanden, moeten straks stageld gaan betalen. De gemeente zet een streep door de mogelijkheden om gratis te overnachten, omdat dit ‘oneerlijke concurrentie’ oplevert voor de campings. 

Op meerdere plekken in de gemeente Vijfheerenlanden is het nu nog mogelijk om met de camper te overnachten, van enkele voorzieningen gebruik te maken, zonder dat daarvoor een vergoeding verschuldigd is. Maar daar komt vanaf volgend jaar verandering in, laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad.

Vanaf 1 januari 2021 wil Vijfheerenlanden stageld gaan vragen voor het gebruiken van de kampeerplaatsen door campers. ,,Reden van de invoering van het stageld is dat de gemeente momenteel niet voldoet aan de Wet Markt en Overheid’’, schrijft het college. Die wet schrijft voor dat de gemeente geen gratis diensten of producten aan mag bieden, als deze ook door ondernemers kunnen worden verzorgd. In dat geval moet ook de gemeente een tenminste kostendekkend tarief rekenen aan de gebruikers.

Dat gebeurt nu nog niet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarover onlangs meer informatie opgevraagd bij Vijfheerenlanden om deze kwestie te onderzoeken. ,,Met het invoeren van het stageld voor campers, voldoet de gemeente aan deze wet en wordt oneerlijke concurrentie voorkomen.’’ Volgens Vijfheerenlanden kan met het invoeren van stageld bovendien ook overlast worden voorkomen van camperaars en kan de maximale verblijfsduur van drie dagen worden gecontroleerd.

Liggeld

Eerder dit jaar voerde de gemeente Vijfheerenlanden ook weer liggeld in voor boten aan de passantenhaven in Vianen. Dat werd in 2017 afgeschaft met het doel om extra toeristen te trekken. Nu blijkt dat de gratis aanlegplaats te veel concurreert met de andere havens in Vijfheerenlanden, waarvoor wel moet worden betaald. Ook in de haven geldt een maximale verblijfsduur van drie dagen.

Alle plannen zijn onderdeel van het toerismebeleid van de gemeente Vijfheerenlanden. Vanaf dit jaar moeten overnachtingsplekken ook toerismebelasting afdragen. Daarover was een hoop te doen en er werd langere tijd gesleuteld aan het tarief. Campinghouders protesteerden dat zij het bedrag van 1,75 euro per nacht veel te hoog vonden voor hun locaties.

Niet eerlijk

Uiteindelijk werd besloten meerdere tarieven te hanteren. Hotels dragen nu 2 euro per persoon, per nacht af. Bed & Breakfasts betalen 1,25 euro per persoon en bij campings gaat het om een percentage: zij betalen 6,5 procent van de overnachtingsprijs. Voor kinderen tot 12 jaar hoeft geen belasting te worden afgedragen.

Bij het invoeren van de toeristenbelasting eind vorig jaar, kwamen ook de gratis camperplaatsen ter sprake. Campinghouders vonden het niet eerlijk dat zij een bedrag moeten gaan betalen per overnachting, terwijl de gemeente zelf gratis overnachtingsplekken in beheer heeft. Daar komt nu dus verandering in. De gemeente wil in totaal zes borden gaan plaatsen met meer informatie over de betaling en de tarieven.

Voor het stageld kan worden ingevoerd, moet het plan wel nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Die praat in november over de plannen. Wat de tarieven worden, is nog niet bekend.

Artikel: AD Rivierenland

 

Back To Top
Lid worden