Skip to content

Artikel AD | Aanpassen aan klimaat kost Zuid-Holland bijna 12,5 miljard euro

Het kost de gemeenten in de provincie Zuid-Holland naar schatting bijna 12,5 miljard euro om hun steden en dorpen zodanig aan te passen, dat ze zijn berekend op het veranderende klimaat. Dat staat in een onderzoek dat adviesbureau Nelen & Schuurmans in opdracht van de provincie heeft gemaakt.

De onderzoekers schetsen daarin wat er moet gebeuren om te voorkomen dat wateroverlast en extreme droogte voor grote problemen zorgen. Omgerekend kosten die maatregelen per inwoner van Zuid-Holland jaarlijks 130 euro, voor een periode van 25 jaar.

,,Willen we ook in de toekomst veilig en prettig wonen in Zuid-Holland, dan moeten we ons aanpassen aan het veranderende klimaat”, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu. De onderzoekers hebben gekeken naar wat er nodig is om de gemeenten voor 2050 klimaatadaptief te maken. Dat wil zeggen dat woningen en de omgeving bestand zijn tegen weersextremen, bijvoorbeeld door meer groen aan te leggen en te zorgen dat straten waterdoorlatend worden.

Ruim de helft van de miljarden zijn bedoeld om wateroverlast te voorkomen. Rotterdam heeft de grootste investering nodig: bijna 2 miljard euro. Voor Den Haag komen de kosten uit op ruim 1,2 miljard.

Bron: AD Rivierenland/ Beeld: Provincie Zuid-Holland

Back To Top
Lid worden