ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Aan de wandel door de Zouweboezem met audiotour ‘Boezemverhalen’: ‘Je gaat met andere ogen naar het gebied kijken’
Een wandeling door de Zouweboezem komt tot leven in een nieuwe audiotour. Wandelaars horen, al lopend door het natuurgebied, verhalen van de bewoners en arbeiders.
Het natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond ligt er stil en vredig bij, als een groepje wandelaars het met koptelefoon doorkruist. De groep leert, al lopend door de omgeving, al snel dat het hier niet altijd zo rustig is geweest. Een molenaar vertelt over het natuurgeweld dat hij is tegengekomen tijdens zijn werk.
Het is een van de verhalen die aan bod komt om de nieuwe luistertour, die ontwikkeld is door LINK Locatietheater, in samenwerking met jongeren uit Vijfheerenlanden die meedoen aan het project Maatschappelijke Diensttijd (MDT BAAS).
,,In de zomer van 2019 wandelde ik door dit gebied en dacht: dit is zo bijzonder, hier moet ik iets mee’’, zegt theatermaker Kirsten Robben uit Vianen, artistiek leider van LINK. Met haar stichting wil ze mensen verbinden en op een andere manier met kunst in aanraking laten komen. ,,Ik wil theater toegankelijk maken voor een breed publiek, mensen prikkelen en uitnodigen om uit hun comfortzone te stappen. Mijn doel is om de schouwburg naar de mensen toe te brengen, om mensen deel uit te laten maken van het theater.’’
Luisterwandeling
Robben zette eerder een luisterwandeling uit rondom Everdingen, waarvoor ze vele inwoners sprak. Sinds zaterdag is er ook een audiotour beschikbaar van de Zouweboezem. Net als bij de tocht in Everdingen staan in de Zouweboezem de bewoners centraal. Zij zijn dit keer geïnterviewd door jongeren uit Vijfheerenlanden, zodat ook zij op een nieuwe manier met hun omgeving in aanraking komen.
De route brengt de wandelaars op plekken waar ze normaal niet stil zouden staan en leidt hen dwars door het bos, het riet en langs moerasachtig gebied. Ineens zijn de wandelpaden geen gewone paden meer als bewoners vertellen over het leven in de natuur. Of als ze filosofisch praten over het volgen of afwijken van je levenspad.
Tien plus
,,Je zit helemaal in je eigen wereld’’, zegt wandelaar Rob van den Broek na afloop van de wandeling. ,,Ik geef het een tien plus!’’, vult Petra Smits aan. ,,Ik vind het heel knap gedaan dat er zoveel verschillende verhalen aan bod zijn gekomen. Die mensen spreken met zoveel liefde over het landschap. Je gaat door andere ogen naar het gebied kijken.’’
Lou van Brakel (23), Daphne Havelaar (22) en Gemma Stevens (22) lopen glunderend mee in de wandeltocht. Zij hebben vooraf een belangrijke bijdrage geleverd aan wat de deelnemers te horen gaan krijgen. Voor hun maatschappelijke diensttijd bij MDT Baas interviewden ze de bewoners en leverden ze de geluidsfragmenten aan.
Het geluid van de wieken
Ze spraken onder meer met de molenaar die natuurgeweld beschreef. Daarnaast kwamen een schilder, een boerin en een natuuractivist aan bod. ,,Er komt zoveel meer bij kijken dan je van tevoren bedenkt. Je hebt geen idee wat voor eindproduct eruit gaat komen als je uren aan interviews hebt opgenomen’’, vertelt Gemma. Daphne: ,,Midden in het proces heb ik corona opgelopen. Ik moest dus vanuit huis aan de slag. Ik heb vooral gezorgd voor de achtergrondgeluiden van water, vogels en de wieken van de molen.’’
De audiotour is sinds zaterdag voor iedereen te beluisteren en te bewandelen. Dat kan door de app izi.TRAVEL te downloaden. De wandeling is te vinden onder de naam ‘Boezemverhalen’.
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit