Skip to content

Artikel AD: Herderin Henrieke (23) hoedt en melkt haar honderden schapen in Nieuwpoort

In de ontmoeting reist verslaggever Gijs Kool door het Rivierenland en schrijft verwonderd over de mensen, dieren en dingen die hij daar tegenkomt.

Wie overspannen dreigt te raken, moet een dagje met schaapsherderin Henrieke van den Dool (23) mee. Haar kudde graast op de vestingtaluds van Nieuwpoort.

Het is een paradijselijke ervaring: dikke robuuste populierenstammen. Het suizen van groen in de lucht boven het gras met daarin de boterbloemen en blauwe ooievaarsbek. De knisperende geluidjes van de schapen die grassprieten al bijtend afscheuren in de schaduw, het kalme herkauwen van een schaap in chillmodus, de schepen die voorbijvaren. Wat wil een mens nog meer?

Henrieke zit dan ook relaxt in de zon bij haar quad: korte broek aan, fles zonnebrand naast zich, een telefoon in haar handen en een laptop die ze aan het opstarten is. Ze zit er zo’n acht uur per dag, als ze aan de beurt is om de 212 schapen te hoeden, met hulp van border collies Sam en Duke.

De herderin komt uit een gezin van elf kinderen, waaronder een pleegkind. Het is niet het enige pleegkind geweest. ,,Een groot huis en een groot hart’’, vat Henrieke het beleid thuis samen. Thuis is de boerderij, wijst ze, naar 2 kilometer verderop. Behalve deze 212 schapen van de kudde die ze hoedt, wonen daar nog zo’n 140 melkschapen en ook nog 160 melkkoeien. Naast Henrieke, haar broers en vader is er ook personeel.

Ondertussen loopt de ram van de kudde z’n rondjes en springt zo nu en dan op een schaap. Hij mag het hele jaar z’n gang gaan. Want, zo vertelt Henrieke: ,,Het hele jaar door zijn lammetjes welkom, zodat de moederschapen melk geven.’’ De jonge boerin heeft het er maar druk mee. ,,Als ik niet aan het hoeden ben zoals vandaag, ben ik aan het melken, ik geef ook les op een middelbare school en ben vaak op pad om de producten van onze schapenkaas bij winkels aan de man te brengen.’’

Op zonnige dagen als vandaag is het hoeden geen straf. ,,Het is betaald worden om uit te rusten. Maar ik kan niet in slaap vallen hoor’’, zegt ze er oplettend bij, want schapen kunnen altijd weglopen. Ook leuk: zwemmen kan ze tussendoor in de gracht of in de rivier.

Collies Sam en Duke liggen onder de quad voor pampus, maar ook hun ogen gaan niet dicht.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Gijs Kool

 

Back To Top
Lid worden