Skip to content

Achterhoeks offensief tegen alle negativiteit over boeren

MEGCHELEN – Ze zijn er wel een beetje klaar mee. Met de negativiteit rond boerenbedrijven. Hein Krebber en Leonie Bramel uit Megchelen. Daarom bedacht het Achterhoekse echtpaar een actie. Vanaf vandaag worden op honderd boerenbedrijven in Gelderland en Overijssel grote banners geplaatst met een duidelijke boodschap: Onze gewassen zorgen voor jouw schone lucht.

Het idee van de banners ontstond spontaan tijdens een uitstapje van Hein Krebber en Leonie Bramel naar de stad. ,,Dat doen we een keer in de twintig jaar, als we een middagje vrij zijn”, glimlacht Bramel. ,,In zo’n alternatieve woonwinkel zag ik potjes met plantjes staan. Op de potjes zat ook een sticker geplakt. ‘Dit plantje zorgt voor 30 m2 clean air’. Ik keek naar Hein en zei: dat moeten wij ook gaan doen.” De maatschap van het Megchelse echtpaar heeft namelijk 60 hectare grond. ,,En dat is heel veel clean air”, merkt Krebber op.

Beschermen
Op de grote banners staan positieve teksten over de bijdragen van boeren aan het milieu. ,,Want dat wordt vaak vergeten. We komen er als boeren de laatste tijd niet goed vanaf in de media. Heel veel van die kritiek is onterecht en komt voort uit onwetendheid. Het is ons als boeren alles aan gelegen om het milieu juist te beschermen en te verbeteren. Wij leven en werken in de natuur. We zijn goed voor onze dieren. Onze koeien hebben een waterbed, een pedicure, we doen er alles aan om ze gezond te houden. Maar dat schijnen veel mensen te vergeten”, stelt Bramel.

,,Als je hier rondloopt, zal je zien dat wij ook een koe hebben die kreupel is. Dat is 1 van de 110. Maar als je die eruit pikt en daar een verhaal omheen bouwt, krijg je een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid. Zet 110 mensen bij elkaar en dan loopt ook niet iedereen er even prettig bij”, geeft Krebber aan.

Vervreemding
De banneractie is omarmd door voedselleverancier GIJS uit Azewijn. ,,We zien de impact van de negativiteit bij onze boeren. Zo onterecht”, vindt Miranda Lueb van het bedrijf. Haar collega Chiel Herder knikt: ,,Het probleem is dat we in Nederland een beetje van elkaar vervreemd zijn geraakt: de boeren en de niet-boeren. Vroeger had iedereen wel een boer in de familie- of vriendenkring. Omdat we steeds minder boeren hebben in Nederland is de vanzelfsprekende kennis verdwenen. Mensen in de stad hebben geen idee. Daar moeten we met z’n allen aan werken. Zo’n banner is een eerste uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan.”

Het echtpaar zegt zelf niet zo veel last te hebben van de negatieve publiciteit. ,,Wij zijn positieve mensen”, verzekert Krebber. Bramel knikt. ,,Al sluipt het er wel in hoor. Laatst bij een feestje kwamen we toch wat anders thuis dan normaal. Het ging de hele avond over de negatieve verhalen in de media. En dat is jammer en onnodig.”

Patrijzen
Hun boerderij ligt tussen de dorpen Netterden en Megchelen in. De maatschap verbouwt zomergerst, maïs, grasland en houdt 110 koeien. Daarnaast zetten de twee zich in voor het behoud van patrijzen door akkerranden te beschermen en is Bramel begonnen met een website waarbij mensen een stukje grond kunnen laten inplanten om de biodiversiteit te vergroten. ,,Veel mensen roepen dat ze iets willen doen, maar hebben zelf geen stukje grond om te bewerken. Nou, bij mij kan je een stuk grond krijgen. Deelnemers kunnen zelf komen planten, of ik doe het voor ze.”

Bron: de Gelderlander

Back To Top
Lid worden