Skip to content

Goed gesprek in café leidt tot eigen bierbrouwerij

Stadsbrouwerij Dukes Han Berendsen en Robert Links uit Gorinchem runnen samen Stadsbrouwerij Dukes, waar ze hun eigen bier ter plekke brouwen én aan de man brengen. Samen vormen ze een onverwacht, maar mooi duo. ,,We vullen elkaar aan.’’

Anton Slotboom 09-09-18, 13:52 Laatste update: 15:31

De een zit al z’n hele leven in de horeca, de ander was tot voor kort nog financiële man bij een groot bedrijf. Dat Han Berendsen, kroegbaas en horecatijger, en Robert Links, tovenaar met cijfers op een kantoor, ooit samen bier zouden gaan brouwen, lag helemaal niet zo voor de hand. Toch is het zo.
Het was Han die tegen Robert, die aan de bar van zijn café zat en met wie hij een goed gesprek over het leven voerde, zei: zullen we niet eens samen bier gaan brouwen? Zo gezegd, zo gedaan. Want Robert zag dat helemaal zitten. ,,Ik had het niet meer naar mijn zin op kantoor. En dan duren de dagen lang, hoor. Bier brouwen was nog helemaal niet in me opgekomen. Tot Han dat zei. Ik was snel enthousiast.’’

Het eerste resultaat? ,,Mwah’’, lacht Robert nu. ,,Dat bier was al best oké hoor, maar tegelijkertijd lang niet zo lekker als wat we nu allemaal maken. Maar voor zo’n begin, het was echt nog aftasten en experimenteren voor ons, was het prima.’’

Om in biertermen te blijven: het eerste brouwsel smaakte absoluut naar meer. Met nieuwe apparatuur werd het ook meer, letterlijk zelfs.

Inmiddels brouwt Dukes meerdere soorten en in hogere oplages dan in het begin. ,,Brouwen doen we nog grotendeels gewoon hier’’, vertelt Han. ,,Hier in Gorinchem brouwen we van onze biersoorten enkele honderden liters, soms laten we nog tot tweeduizend liter bijbrouwen.’’

Viltjes
Robert en Han hebben inmiddels niet alleen hun eigen bier, ze hebben ook een eigen zaak om dat bier in te verkopen. Stap Stadsbrouwerij Dukes binnen en je ziet het meteen: hun bier is overal. Viltjes, glazen, borden, bierpakketten, biervaten.
,,We steken inderdaad heel veel tijd en moeite in dat soort zaken’’, zegt Han. ,,Zoals we ook veel energie in het brouwen van bier steken’’, reageert Robert.

In supermarkten en horeca in de hele regio wordt dat bier verkocht. En dat niet alleen, de twee hebben een Volkswagenbus opgelapt. Die dient nu als verkooppunt. ,,Ik had die bus al een tijdje staan’’, zegt Han. ,,Een oude Duitse Brandweerbus. We zijn ’m samen gaan opknappen. Op dag één was het meteen een hit! We stonden op Koningsdag vorig jaar op een festival in Gorinchem. Wat er toen gebeurde, ging al onze verwachtingen te boven. Het was ontzettend druk, veel drukker dan verwacht.’’

Inmiddels maken de twee met deze bus overuren. Van festival naar bedrijfsfeest en evenement voor bierkenners: de bus is in de regio een bekend fenomeen geworden. ,,Er zitten meerdere taps in’’, vertelt Robert. ,,Het mooie is: je raakt dankzij die bus echt in contact met de mensen die ons bier drinken.’’

Zeker op bierfestivals leidt dat tot bijzondere gesprekken. Han: ,,Dat contact is echt heel leuk. We merken dat mensen steeds meer verstand hebben van bier. De kennis is enorm toegenomen.’’

Bron: het AD

Back To Top
Lid worden