Skip to content

Iconen in Museum de Koperen Knop

Hemelse kleurenpracht is het centrale onderwerp van de iconen in een expositie rond de komende decembermaand in Museum De Koperen Knop. Kerkelijke kunst, op rituele wijze geschilderd, volgens speciale vaste regels. Naast de originele iconen, die het museum in bruikleen heeft, is er achtergrondinformatie over het schilderen van iconen, hun geschiedenis, betekenis en gebruik.

 

Icoon betekent letterlijk afbeelding. Een icoon is een voorstelling van Christus en de heiligen in de Grieks-katholieke kerkelijke kunst. De iconenschilderkunst ontstond eertijds in het Byzantijnse rijk en bereikte haar hoogtepunten vooral in Rusland. Na de val van Constantinopel (1453) werd Rusland de behoeder van Byzantiums culturele erfenis. De bloeitijd duurde voort tot in de zeventiende eeuw, waarna er een verval intrad. Door middel van de icoon wilde men Christus, Maria of de heiligen via hun beeltenis tonen. Basis hiervoor waren de toentertijd bestaande legenden. Er zijn twee typen Moeder Gods-iconen: de Byzantijnse icoon en de Russische icoon.

Bij de uitdrukking iconen zullen velen een associatie leggen met houten beschilderde panelen. Op de expositie wordt duidelijk dat onder iconen alle geschilderde en gebeeldhouwde objecten met een religieuze voorstelling worden geschaard. Iconen zijn niet zomaar kunstwerken met een religieuze voorstelling. Het vervaardigen van iconen is al eeuwen aan strenge regels is gebonden.

 

Op de expositie hangen zowel hedendaagse als iconen uit voorgaande eeuwen naast elkaar. De bezoeker wordt ingewijd in de ‘iconentaal’ en krijgt meer inzicht in de ‘verering’ van de iconen door de Orthodoxe gelovigen. Er zijn onder meer iconen te zien van Wasili Wasin, een Russische kunstenaar. Sinds een tiental jaren is deze gespecialiseerd in het schilderen van iconen. Zijn iconen hebben hun eigen stijl met een moderne uitstraling. Ook is er werk van Nelly Schut-Bal, een Nederlandse kunstenares. Zij maakt onder andere koptische iconen, die oorspronkelijk in Ethiopië voorkwamen. Van het Museum voor Religieuze Kunst komt een aantal oudere iconen: uit de Balkan (rond 1700), Rusland (achttiende tot eind negentiende eeuw) en Oekraïne (negentiende eeuw). Het moderne werk bestaat onder meer uit iconen van de Dordtse iconenschilders, die samen een iconostase vormen. Daarnaast zijn er ook iconen te zien van een aantal andere bruikleengevers.

Gedurende de expositie zijn er diverse extra activiteiten:

  • 12.2017 Museumnight 19.00-22.00 uur met Christmascarols uitvoering door Charmony.
  • 12.2017 Kinderkerstmuziek door Elise, Sarah en Nadia 14.00-16.00 uur.
  • 01.2018 Lezing ‘Hoe zit het nu met de iconen?’ door Ko Jeroense 14.00-15.00 uur.
  • Op diverse zaterdagen zijn er doorlopend demonstraties iconen schilderen.

 

Museum De Koperen Knop is gevestigd: Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam. Het is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Ook op Tweede Kerstdag bent u van 13.00-17.00 uur welkom. Het museum is vanaf 6 december in kerstsfeer getooid en in het vernieuwde museumcafé zijn lekkerde drankjes met snoeperijtjes verkrijgbaar. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.koperenknop.nl. Informatie kunt u vragen via de email: koperenknop@koperenknop.nl of telefonisch 0184-611366.

 

 

 

Back To Top
Lid worden