Met werk van Marco Krauwinkel en één van zijn leerlingen. Nu te zien in Museum…
Artikel AD: Slot Loevestein, Gorinchem en vele forten benoemd tot Unesco Werelderfgoed: ‘Yes, het is gelukt!’
De regio juicht nu de Nieuwe Hollandse Waterlinie door Unesco is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dat betekent dat onder meer de vesting Gorinchem, Slot Loevestein en vele forten in deze regio vanaf nu in één adem genoemd mogen worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal in India.
Unesco, de VN-organisatie voor onder meer cultuur, vergaderde maandagmiddag over verschillende ‘genomineerden’ voor de status van Werelderfgoed. Het was tot het laatste moment spannend of de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die voor een groot deel in deze regio ligt, zou worden toegevoegd aan de beroemde lijst. Eerder dit jaar werd nog aan het Werelderfgoedcomité geadviseerd om Nederland het dossier verder te laten verbeteren.
Er werden zorgen geuit over woningbouwplannen in Nederland en specifiek in deze regio. Nederland is immers klein, de druk op de ruimte is groot. Ook de recent geschrapte plannen voor een woonwijk in Woudrichem kwamen ter sprake. Tot grote vreugde van de politiek en alle betrokken organisaties kwam er toch groen licht. Dat betekent dat deze regio nu twee locaties telt die op de Werelderfgoedlijst staan. De molens van Kinderdijk werden in 1997 al toegevoegd.
Felbegeerde plek op de lijst
Een felbegeerde plek op de Werelderfgoedlijst – die ontstond in de jaren 70 – betekent wereldwijde erkenning en heeft vaak een groot effect op het toerisme in een gebied. De status biedt verder vooral veel extra bescherming. Ook zijn er fondsen beschikbaar voor onderhoud en reparatie. Behalve de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Kinderdijk staan onder meer de Akropolis in Griekenland, het Great Barrier Reef in Australië en Paaseiland op de lijst.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1815 aangelegd en is het militaire verdedigingswerk dat Holland moest beschermen tegen de vijand uit het oosten door hele stukken land kniehoog onder water te zetten. De eigen soldaten lagen gelegerd in talrijke forten langs de linie, die zich uitstrekte van Amsterdam tot in de Biesbosch.
De 85 kilometer lange linie telt maar liefst 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. Onder meer Fort bij Asperen, Fort Bakkerskil, Fort Vuren, GeoFort, Slot Loevestein en de vestingen Gorinchem en Woudrichem maken er deel van uit.
‘Yes, het is gelukt!’
Het gaat om veel bekende objecten uit deze regio. De benoeming tot Werelderfgoed wordt in deze omgeving dan ook met enthousiasme ontvangen. De Gorcumse wethouder Joost van der Geest deelt het nieuws enthousiast. Paula Jorritsma, wethouder in Altena, had juist zelf ervaren hoe bijzonder het gebied is. ‘Hoera! Unesco plaatst Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst. En dat terwijl ik net wegfiets van Fort Giessen, een van de geweldige forten die er onderdeel van uit mogen maken.’
Het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren reageert uitgelaten. Opgenomen worden op de Werelderfgoedlijst schept verwachtingen wat betreft het aantal bezoekers en toeristen. ‘Goed nieuws, ook voor ons museum’, laat het weten. ‘Wat geweldig’, is de reactie vanuit Slot Loevestein.
Ook in Vijfheerenlanden wordt het feestje gevierd. ,,Toch gelukt. Gefeliciteerd allemaal’’, zegt wethouder Cees Taal. Ook de provincies Noord-Brabant en Utrecht laten weten enorm trots te zijn. ‘Het was tot het eind toe spannend wat het Werelderfgoedcomité zou besluiten. Maar het is toch gelukt’, jubelt Utrecht. Vanuit de betrokken provincies, gemeenten en organisaties werd jarenlang gewerkt aan het toevoegen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de lijst. ‘Yes, het is gelukt’, concludeert Gorinchem Citymarketing tevreden op Twitter.
Bron: AD Rivierenland