29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel AD: Twee miljoen euro om ‘platteland’ op de kaart te zetten (en dit doet de Alblasserwaard ermee)
In Den Haag staat de komende twee jaar een pot met 2 miljoen euro klaar voor landbouwers uit de Alblasserwaard. Zij kunnen een deel van het bedrag gebruiken om het platteland te verduurzamen en om de relatie van de ‘polder’ met de stad te verbeteren. Elco van den Berg uit Langerak is een van hen.
Het zijn twee termen die goed passen in een ronkende reclamefolder. Concreet betekent het dat landbouwers uit bijvoorbeeld Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam of Hardinxveld-Giessendam het geld kunnen gebruiken om bijvoorbeeld praktijkonderwijs op hun erf te geven aan (basis)scholen of om energieneutrale ‘hotelkamers’ in de natuur te plaatsen om mensen kennis te laten maken met de schoonheid van het platteland.
Dat laatste is iets waar Elco van den Berg al sinds 2018 mee bezig is. Hij ontving 70.000 euro van de subsidie van de provincie Zuid-Holland en de Europese Unie en om zijn ‘droom’ te verwezenlijken. De Gespreide Herberg, zoals het concept dat hij met het Da Vinci College bedacht heeft, is – plat gezegd – een vakantiepark ter grootte van de Ablasserwaard en Vijfheerenlanden. Op verschillende boerenerven wil hij een volledig zelfvoorzienende tiny house plaatsen waar bezoekers van het gebied kunnen logeren. ,,De regio is namelijk veel te mooi om in slechts één dag te bezoeken’’, zegt hij.
Zo kijkt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Land- en tuinbouw) er ook tegenaan. ,,Het platteland hoort bij Zuid-Holland. Om dat te behouden en de landbouw een vitale toekomst te geven moeten sommige dingen anders. Met deze subsidie kunnen de inwoners van de gebieden zelf aan de slag met bijvoorbeeld nieuwe verdienmodellen.”
Boerenerf in Langerak
Verdienen doet Van den Berg nog niet aan De Gespreide Herberg. Dat is iets voor de langere termijn. In de werkplaats van het Da Vinci College in Hardinxveld-Giessendam wordt momenteel druk gebouwd aan het eerste zelfvoorzienende ‘herbergje’ dat deze zomer moet worden opgeleverd. De ondernemer heeft er al een mooie idyllische plek voor op het oog: een boerenerf in Langerak. Als het aan Van den Berg ligt blijft het daar echter niet bij. Als hij zijn ogen sluit ziet hij de tiny houses uit de grond schieten op het platteland van Kinderdijk tot Leerdam en van Schelluinen tot Groot-Ammers.
Van den Berg is vooral blij met de samenwerking met het lokale onderwijs. Het levert volgens hem een unieke bebouwing op die past bij de ‘polder’. ,,Het kleinschalig recreëren past bij deze streek. Hier past geen groot vakantiepark. En voor het onderwijs is het een mooie kans aan een dergelijk project te werken.’’
Ecologische voetafdruk
Bom-Lemstra wil er met de subsidie voor zorgen dat het platteland en de stad dichter bij elkaar komen. Volgens Van den Berg past dat ook in het huidige tijdsbeeld. Door corona zijn Nederlanders bijna verplicht om in eigen land op ontdekkingsreis te gaan en ‘het moderne leven’ vraagt daarnaast om een niet al te grote ecologische voetafdruk, zegt hij. ,,Dan past een klein huisje op het platteland dat zichzelf voorziet qua elektriciteit en dergelijke perfect.’’
Voor de landbouwer die zijn land verpacht aan De Gespreide Herberg zitten er ook allerlei voordelen aan, is Van den Berg overtuigd. Niet alleen krijgen zij een vergoeding voor het gebruik van de grond, ook kunnen ze eventuele gasten verblijden met een excursie in de stal of een rondleiding door de regio.
Bron: het Kontakt