Skip to content

Zo werd de Terrassentrofee gewonnen door ‘t Raadhuis in Goudriaan

TERRASSENTROFEE 2019 | De ontknoping van de AD Terrassentrofee 2019 is een spectaculaire. Na een nek-aan-nek race is het ‘t Raadhuis in Goudriaan dat aan het langste eind trekt. Deze zaak krijgt van de lezersjury het predicaat ‘beste terras van het jaar’. Verslag van een spannende dag jureren. ,,Hier voel ik me écht welkom.”

De gastvrijheid. Het uitzicht. De sfeer. Het zijn zomaar drie elementen die een rol spelen in het oordeel van de lezersjury van de AD Terrassentrofee dit jaar. De jury ging deze week een dag lang op pad met de opdracht de drie hoogste noteringen in de AD Terrassen-trofee te bezoeken. Drie terrassen dongen mee om de prijs en werden daarom vereerd met een kritisch, anoniem bezoek: Hacienda in Zwijndrecht, Fort Altena in Werkendam en ‘t Raadhuis in Goudriaan.

Werkendam
De dag terrassen testen begon dinsdag in Werkendam, bij het grote terras van het fort. Het terras grenst aan het fort en ligt aan een groot grasveld met oude bomen. Je hoort de nabije snelweg, maar vergeet dat na pakweg een minuut of tien. Vanaf dat moment is het alsof je in Frankrijk bent. De menukaart mikt op de lunch en die is hier van hoog niveau. Het kakelverse brood, de mooi opgemaakte carpaccio, de smakelijke tuna melt op een brioche: alles op tafel viel even goed in de smaak.

,,Hier wordt in de keuken duidelijk hard gewerkt”, concludeerde een van de juryleden vrolijk. ,,Dit is een zalige plek, óók voor kinderen”, zag jurylid Bert Salij uit Alblasserdam meteen. ,,Die hebben hier echt de ruimte.‘’

Nadeel is alleen dat dit terras al aan het einde van de middag sluit. ,,En dat is zonde”, vond jurylid Renée Bakker uit Dordrecht. Dat vond Ria Zillig uit Gorinchem ook: ,,Hier wil je met een grote groep vrienden mooie zomeravonden beleven. Hier kom ik absoluut voor terug. Ik kende het helemaal niet!”

Loeihoog cijfer
De volgende stop was ‘t Raadhuis in Goudriaan, dat deze zomer door de recensent met een loeihoge 8,6 werd beloond. Deze zaak werd door de huidige eigenaren anderhalf jaar geleden overgenomen. Sindsdien is er veel veranderd. Van een wat vervallen zaak is deze plek een hotspot geworden. Het terras bestaat uit allerlei soorten zitjes en plekjes aan het water. En dat is niet alles. Er is een aanlegsteiger, er staan hoge tafels voor vriendengroepen, er is een speeltuintje voor kinderen en er is ook plek aan de voorzijde, als het aan de waterkant te druk wordt.

,,Wat is dit een schitterende plek”, zag jurylid Bakker ook. ,,Het uitzicht is geweldig! Een watertje, een brug, een molen, de kerk in de verte. Het kan niet Hollandser. Een toerist die dit ziet, gaat ervan smullen.” Lastig was hier slechts het kiezen van bier, ,,want de selectie is er enorm”, ondervond jurylid Clarijs. ,,Maar zoveel keuze is natuurlijk wel geweldig.” De bestelde bitterballen vielen bovendien ook in de smaak, zelfs al bekende de vrolijke serveerster dat die niet zelf worden gemaakt. ,,Alles wordt hier gemaakt, behalve precies die bitterballen die u bestelde.” Minpunt? Welnee, vond de jury. ,,Ze zijn lekker, dat is belangrijker”, concludeerde jurylid Bakker.

Spaans pils
Aanzienlijk minder groot bleek de bierkeuze bij de volgende en laatste stop, Hacienda Tapasbar in Zwijndrecht. De Spaanse San Miguel die zo werd bejubeld in de recensie wordt inmiddels zelfs niet meer verkocht. Nu staat er een ander Spaans pilsje op het menu. ,,En dat vind ik zelf ook jammer”, erkende de ober dinsdag desgevraagd. Toch scoorde het terras hoog deze zomer in de AD Terrassentrofee. De recensent beleefde er namelijk een geweldige zomeravond op een zonnig loungeterras, dat die avond onbegrijpelijkerwijs leeg bleef. Wat blijkt: ook dinsdag bleef de boel nagenoeg leeg, terwijl het zulk lekker weer was. ,,Ik snap het ook niet”, meldde de ober. ,,Je zou denken dat het stampvol zit!‘’

Alle ruimte dus voor de lezersjury, die zichtbaar genoot van een hele lading tapas, van patatas bravas tot ansjovis in zuur. ,,De kwaliteit van de tapas is hier geweldig”, vond Zillig. Bakker: ,,Er is ook zo veel te kiezen. Echt zalig.‘’

Na dit derde terrasbezoek werd aan de jury gevraagd een eigen top 3 samen te stellen en die op een briefje te schrijven, buiten het zicht van de rest. De schrijver van dit verhaal draaide de uitslagen vervolgens een voor een om, onder toezicht van de chef redactie van deze krant. Een spannend moment, dat een duidelijke uitslag opleverde: ‘t Raadhuis in Goudriaan op 1, Fort Altena in Werkendam op 2, Hacienda Tapasbar in Zwijndrecht op 3. Voor het eerst in de geschiedenis van de AD Terrassentrofee wint zo een terras in Goudriaan de hoofdprijs. Jurylid Salij had het er nog wel even moeilijk mee. Want hij had ook voor een andere zaak kunnen kiezen, zo weinig ontliepen ze elkaar in zijn ogen.

,,Ik vond ze alle drie geweldig. Het kiezen viel me zwaar deze keer. Ik moest er echt even over nadenken. Ik koos uiteindelijk voor ‘t Raadhuis omdat we daar écht ongedwongen zaten. Ik kom er zelf niet uit de buurt, maar zou er echt voor omrijden. Absoluut.”

Het oer-Hollandse gevoel van dit terras beviel de jury nog het meest. ,,Ik ben wat ouder dan de rest, al 80”, vertelde Zillig. ,,Vroeger ging ik met mijn kinderen fietsen en dan zocht ik naar precies dit soort terrassen. Van die gezellige familieterrassen waar de kinderen konden spelen en je zelf even ongedwongen kon zitten. Lekker een paar uur lang. Dat is precies de sfeer op dit terras! Ik fiets nog steeds, nu wil ik met mijn kleinkinderen naar deze plek.”

Duidelijke taal dus. De verdiende winnaar van de AD Terrassentrofee 2019? Die heeft z’n eerste klanten al binnen.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden