Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Zilvermuseum in Schoonhoven dompelt zich onder in natuur
SCHOONHOVEN • Het Zilvermuseum presenteerde donderdag haar nieuwe tentoonstelling: Designed by Nature. Ruim honderd stukken, die in het teken staan van de natuur, zijn tot en met juni 2019 in Schoonhoven te zien.
De opening van de tentoonstelling, door burgemeester Roel Cazemier, was het sluitstuk van een lange voorbereiding. “Een proces dat een jaar geleden al begon”, blikken directeur Marcel Teheux en conservator Arjenne Bouwknegt terug.
Vervolgens: “Zoiets begint met een brainstormsessie met het hele team, waarbij in dit geval de natuurtekeningen van de Duitse zoöloog en filosoof Ernst Haeckel (1834-1919) naar voren kwamen. Hij is een inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars, ook zilversmeden. Wat volgde was een grote hoeveelheid post-its op de muur met allemaal leuke en gekke ideeën over zilver-marketingacties, activiteiten, scholenprojecten en nog veel meer. Dit leidde tot een zoektocht naar bijpassende, bijzondere zilveren objecten, die we mogelijk in bruikleen konden krijgen.”
Roofvogel
Het resultaat staat vanaf deze middag in het museum: meer dan honderd zilveren objecten en sieraden, die alle een link hebben met de natuur: van een robuuste en haast kitscherige zilveren roofvogel -waarvan de kop een drinkbeker is- tot een kunstwerk van paddenstoelen, gemaakt van ragfijne zilveren draden, op een herfstblad. Het betreft volgens de museumdirecteur en conservator ’topstukken uit het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Verzamelingen en nog nooit eerder getoond bijzonder zilver uit privéverzamelingen’.
Ook daar ging een heel traject aan vooraf: “Voor iedere bruikleen bij een museum moet je –al maanden van tevoren- een aantal formulieren invullen en het plan meesturen. Een goede relatie hebben met het betreffende museum helpt, maar of je de stukken daadwerkelijk mag lenen hangt af van andere factoren, bijvoorbeeld of het museum het stuk wel zolang wil missen. Dat geldt ook voor privéverzamelingen.”
Waar het Zilvermuseum extra trots op is, is de Turboschelpbeker uit 1607 van Daniel Schilperoort; de Nautilus van Tamara Kekerix -een modern stuk en afgeleide van de Turboschelpbeker-; een juwelenkistje dat een geschenk was ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana en een zoutvat met vissen, schelpen en zeedieren uit 1689, uit het Rijksmuseum. “Maar ik moest bijvoorbeeld ook erg lachen om deze ramskop”, wijst Marcel Teheux richting een vitrine. “Vooral vanwege de functie: het doet namelijk dienst als verrijdbare sigarenstandaard op tafel.”
Tenslotte belicht het Zilvermuseum uit de eigen collectie een aantal objecten die onderdeel zijn van Designed by Nature. Opgezette dieren kleuren de tentoonstelling, net als levensgrote natuurfoto’s uit de Krimpenerwaard, met liefde gemaakt door Peter Stuurman.
Bron: het Kontakt