Skip to content

Werkgroep Recreatie & Toerisme | Verslag startavond (20/3)

Voor de startavond van de werkgroep R&T waren wij te gast in Schelluinen bij het duurzame campererf en mini-minicamping KWEETAL van de familie Blokhuis in Schelluinen.

ONTVANGST
De ontvangst op deze mooie locatie voor zowel campinggasten als andere activiteiten was hartelijk.
Voor koffie en thee met lekkernij was gezorgd, waarna de voorzitter Jelmer zijn welkomstwoord hield.
Hij stelde nog even de leden van de werkgroep voor,  waarvan Hans van der Mark uit Goudriaan sinds kort deel uit maakt. Hans werkt in de IT, maar is ook fervent wandelaar in de natuur.

FOLDERKASTEN
Rosita van de Forellenvisvijver uit Zederik was aanwezig om folders van de ondernemers voor de Den Hâneker folderkasten in ontvangst te nemen.
Voor € 30,- per jaar kunnen 600 folders bij haar aangeleverd worden, die driemaal per jaar – gedurende het hoogseizoen – worden bijgevuld in de Den Hâneker folderkasten.

ENQUÊTE
Jelmer staat uitvoerig stil bij de resultaten van de onlangs gehouden enquête. Van de ca. 80 leden hebben 27 leden de enquête ingevuld.
Hier zijn interessante resultaten uitgekomen welke uitgebreid besproken zijn. Er waren veel positieve reacties en ook verbeterpunten. Veel van deze verbeterpunten zijn inmiddels doorgevoerd op het platform.

Op de statafels lagen A4tjes voor verdere ideeën.

FACEBOOK-COMMUNITY
Er is ook gesproken over de Facebook-community van de werkgroep. We nodigen een ieder uit hier lid van te worden als lid van de werkgroep Recreatie & Toerisme: Facebook-community.

VERDER TER TAFEL
Enkele leden geven aan bij activiteiten te willen helpen. Bij de Streekparade op 20 mei a.s. kunnen wij zeker extra mensen gebruiken.

GEMEENTE MOLENLANDEN
Vervolgens nam Annelies Klein-Bongers van de gemeente Molenlanden (afdeling Recreatie & Toerisme) het woord.
Ze verklaart de beleidsnota van de Toeristische Agenda Molenlanden (TAM) van de gemeente Molenlanden die in 2020 voor 5 jaar is vastgesteld nader.

Het doel is de mensen langer in onze regio te houden, waardoor er meer besteed kan worden.
3 punten kwamen eruit:

  • Behoefte aan meer camperplaatsen
  • Behoefte aan meer kleinschalige hotels
  • Behoefte aan meer kleinschalige verblijfsrecreatie

Tweemaal per jaar worden de subsidies vanuit de subsidie Recreatie, Toerisme, Cultuur & Landschap (voorheen Lokaal fonds) toegekend aan ondernemers of burgers met een goed idee, dat ook het algemeen belang dient. Van deze subsidie komt 50% uit de toeristenbelasting.
Voor 1 mei en 1 oktober kan hiervoor een plan ingediend worden. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Annelies via: annelies.bongers@jouwgemeente.nl.

Tevens wil de gemeente graag bedrijfsbezoeken afleggen met een groep ondernemers in september, wil je hierbij aansluiten of je als bedrijf beschikbaar stellen? Stuur een mail naar Annelies.

Haar collega Marielle Runge is bezig met rustpunten en toiletten en vraagt hiervoor ook aandacht van onze leden.
Zie rustpunt.nu en de Hoge Nood app. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Mariëlle via: marielle.runge@jouwgemeente.nl.

Maandelijks verstuurd gemeente Molenlanden een nieuwsbrief inzake Economische Zaken, aanmelden kan via: www.molenlanden.nl/recreatie-en-toerisme

OP DE KOFFIE BIJ..
Sinds kort zijn Willy Strube en Marjan van de Graaf begonnen met de column ‘Op de koffie bij..’ welke gepubliceerd wordt in de fysieke Poldernieuws. Marjan en Willy hebben al enkele leuke interviews gehad. In principe elke maand een interview en op 4 april zijn zij te gast bij Grienduil in Leerbroek. Inmiddels is er per mail ook al een verzoek binnen gekomen.

Aan het eind van de avond krijgen zij van 3 andere ondernemers een kaartje om op de koffie te komen.

ONTDEK DE ALBLASSERWAARD
Desiree raadt de aanwezigen aan weer eens op het Platform Ontdek de Alblasserwaard te kijken. Is er ook voor de eigen inwoners.
Tegenwoordig wordt er meer ingezet op het inspireren van bezoekers. Ze zijn nu bezig om het platform om te zetten met jullie agenda erbij, dus stuur activiteiten door naar gerrit@ontdekdealblasserwaard.nl.

De pagina’s over wandelen en fietsen worden veel bezocht op het platform. Er wordt SEO/SEA ingezet om beter vindbaar te zijn.
Maandelijks worden de ondernemers aangesloten bij het platform geïnformeerd over de vorderingen via een online nieuwsbrief.

Het nieuwe Ontdek de Alblasserwaard magazine wordt in de eerste we(e)k(en) van april verspreid onder de aangesloten ondernemers.
Er is goede samenwerking met gemeente Molenlanden en er wordt aansluiting gezocht met andere gemeenten.

VIERDAAGSE ALBLASSERWAARD

De 25e en laatste Vierdaagse Alblasserwaard (17 t/m 20 mei) wordt een knaller.

Helaas door steeds meer regelgeving, minder vrijwilligers en andere redenen stopt Den Hâneker na deze editie. Hopelijk wordt dit initiatief door anderen overgenomen.

De Streekparade is op zaterdag 20 mei, waaraan ook andere ondernemers uit regio kunnen deelnemen.
Voor mensen die voorinschrijven voor 4 dagen fietsen of wandelen is er een coupon van € 7,50 te besteden bij de standhouders op de Streekparade.

PUBQUIZ
Er is een erg leuke pubquiz voorbereid door Annemiek den Hartogh van de werkgroep, deze wordt enthousiast ontvangen.
Na zoveel informatie  en pubquiz tijd voor hapje en drankje.

CAMPING KWEETAL
Zoon Lammert Blokhuis schetst een beeld van het bedrijf, dat hij samen met zijn ouders sinds 6 /7 jaar runnen op deze plek. Iets verder op zijn ze begonnen. Het is historisch, educatief, recreatief en ecologisch.
Behalve zonnepanelen en een sedumdak hebben zij sinds 2018 meer dan 1000 bomen en planten geplant.

Ecologisch: Voederbos, fruit/pluk,-kruidentuin.
Educatie: Natuur- en beleeftuin (hut van wilgentenen) het ruiken, voelen, proeven, kijken en horen. Bij planten en bomen staat QR code voor recept e.d. Streaming-webinars (ontwikkeld tijdens coronatijd) Lifestyle coaching door grote bedrijven, gratis plek voor startende ondernemer.
Recreatief: Aanvulling verharde camperplaatsen, minder-valide douche/gezinsdouche, zelfservice terras met QR code, bezoekers komen uit de hele wereld!

BORRELEN & NETWERKEN
Er werd nog nagepraat, waardoor het veel later werd dan gepland.

Al en met al een heel inspirerende avond.
Dank familie Blokhuis!

Willy Strube & Marjan van de Graaf namens de werkgroep Recreatie & Toerisme

P.S. Zet alvast de midzomeravond in je agenda (21/6 bij Landwinkel Pek te Langerak)

Back To Top
Lid worden