Skip to content

Waterschap Rivierenland stelt sproeiverbod in voor akkers, sportvelden en tuinen

Boeren mogen door de aanhoudende droogte hun land vanaf woensdag overdag niet meer met slootwater besproeien. Ook gemeenten kunnen hun sportvelden niet met oppervlaktewater beregenen. 

Anja Broeken & Peter Koster

Waterschap Rivierenland stelt vanaf woensdag een beregeningsverbod in tussen negen uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds. Het verbod geldt ook voor het sproeien van tuinen van particulieren.

Boete
Wie dit toch doet, kan een boete krijgen. Daarbij maakt het niet uit of iemand een groot waterkanon inzet of een klein pompje. Een particulier krijgt een boete van 550 euro, bedrijven betalen meer.

De vraag naar water wordt groter dan waterschap Rivierenland kan toevoeren. Met deze maatregelen wil het waterschap water sparen en dit zo efficiënt mogelijk verdelen.

Recordjaar
De droogte in Nederland evenaart het recordjaar 1976. Al twee maanden valt in de regio nauwelijks neerslag. Door de hittegolf verdampt overdag veel water. Op de meeste plaatsen lukt het het waterschap nog om ’s nachts de sloten weer op peil brengen. Daarvoor wordt vanuit de rivieren, waaronder de Merwede en de Lek, water het gebied in gepompt. Dit gebeurt met pompen die op sommige locaties voor het laatst in 1976 werden ingezet.

Het waterschap heeft de pomprichting in het gemaal in Hardinxveld-Giessendam omgedraaid om extra water naar het stroomgebied van de Linge te kunnen pompen. ,,Ook bij Kinderdijk water het gebied ingepompt. Dat ligt echter zo westelijk, dat bij het inlaten gecontroleerd wordt of het water niet te zout is”, aldus een woordvoerder van Waterschap Rivierenland.

Merwedekanaal
De provincie Zuid-Holland gaat op verzoek van het waterschap minder schutten met de sluizen van het Merwedekanaal in Gorinchem en Vianen. Daardoor wordt minder water vanuit de Vijfheerenlanden de rivier in gestuurd. Het gevolg is wel dat er bij die sluizen wachttijden voor de scheepvaart – zowel beroeps- als recreatievaart- zullen ontstaan.

Morgen gaan de controleurs van het waterschap opnieuw op pad om de dijkjes in de Alblasserwaard te controleren op uitdroging. Waar nodig worden scheuren in deze kades gedicht.

Bron: AD

Back To Top
Lid worden