Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Vrees voor ‘rupseninvasie’ in Molenlanden en West Betuwe
De eikenprocessie- rups dreigt dit jaar voor nóg meer problemen te gaan zorgen dan in 2018. Gemeenten in de regio ondernemen nu al actie.
Het Kenniscentrum Eikenprocessierups stelt rekening te houden met wel drie keer zoveel rupsen als vorig jaar, toen er een recordaantal werd gesignaleerd in Nederland. ,,In potentie kan er een grote plaag komen, al hangt dat af van het weer”, stelt Arnold van Vliet, lid van het kenniscentrum en bioloog aan de Wageningen Universiteit. ,,Dat is tot dusverre nog beter dan vorig jaar.”
De verwachting is dat de rupsen over twee à drie weken de haartjes krijgen, die bij aanraking kunnen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Gemeenten in de regio ondernemen om die reden nu al actie.
Molenlanden
Zo wordt in de gemeente Molenlanden al vanaf deze maand ingezet op het bestrijden van de rupsen. ,,We kiezen daarbij voor een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen”, stelt de gemeente. ,,Hierbij zetten we een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups in, zogenoemde nematoden. Deze minuscuul kleine aaltjes zoeken de rupsen op en veroorzaken afsterving van de rups.”
Het met een nevelspuit verspreiden van het middel kan alleen ’s avonds en ’s nachts, stelt de gemeente. ,,De middelen worden elektrostatisch geladen waardoor de nevel als een soort magneet door de boom wordt aangetrokken. Hierdoor wordt nagenoeg alles door de boom vastgehouden en waait de nevel minder snel weg.”
Opgezogen
In de gemeente West Betuwe wordt volgende week begonnen met de ‘preventieve bestrijding’. ,,Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan dan spuitwagens op pad”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het moet droog zijn en niet te hard waaien.”
Daar waar de nesten de actie van de spuitwagens hebben overleefd, worden ze in zowel Molenlanden als West Betuwe op een later moment opgezogen of van de bomen geplukt. Vanaf de maanden juni en juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. Nadat die in augustus uitvliegen, leggen ze eitjes in de toppen van eikenbomen. Deze overleven doorgaans vrij gemakkelijk de winter.
Bron: AD Rivierenland