Skip to content

Voedselfamilies Zuid-Holland: Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland anno eind 2020

Met enige trots presenteren wij – Voedselfamilies Zuid-Holland – de bottom-up Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland anno eind 2020. Je vindt hier een, hoogstwaarschijnlijk onvolledig want er gebeurt heel veel, overzicht van wat er in onze provincie gebeurt op de thema’s ‘lokaal voedsel’, ‘korte voedselketen’, ‘stadslandbouw’, etc. Wij noemen het ‘regionaal voedselsysteem’. 

Sinds de start van het Voedselfamilies-netwerk een aantal jaar geleden is het toekomstbeeld ‘Vensterbanklandbouw’, dat later het thema ‘Regionaal Voedselsysteem 80/20’ ging heten, een belangrijk onderwerp. We organiseerden verschillende bijeenkomsten over de korte voedselketen en ook publiceerde het Voedselfamilies Kennisteam over dit onderwerp. Hier vind je daar een overzicht van.

Als gedachte-experiment onderzochten we of het mogelijk was om voor 80% van Zuid-Hollandse bodem te eten. Die ’80/20′ bleek een pakkende slogan, zeker toen de ‘Ik Eet Zuid-Hollands’-challenge in oktober 2018 werd georganiseerd. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is dit nooit een formeel streven van de Provincie Zuid-Holland geworden trouwens.

Het versterken van het regionale voedselsysteem in Zuid-Holland begint met weten wat er al is. We kunnen immers pas van elkaar leren, samen nieuwe projecten starten of meer gaan samenwerken, als we van elkaars bestaan afweten. Hieronder vind je daarom een stand van het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020. Dit overzicht is samengesteld door Rachelle Eerhart d.m.v. een uitvraag bij leden van de Voedselfamilies in 13 Zuid-Hollandse regio’s. Het brondocument vind je hier.

Ontbreekt er iets in het overzicht, of klopt het niet meer? Laat het ons dan weten via info@voedselfamilies.nl.

Klik hier voor meer informatie.

Back To Top
Lid worden