Skip to content

Vlaamse boeren eisen statiegeld op blik

Koeien worden er ernstig ziek van en gaan eraan dood: het metaal van blikjes. Vlaamse melkveehouders eisen dat er statiegeld op blik komt. Ook is er een campagne die de burger oproept de bermen ‘proper’ te houden.

Volgens Belgische boerenorganisaties zou met statiegeld op blikjes en plastic flesjes de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent worden gereduceerd. De gevolgen van het opnemen van blik door runderen kost jaarlijks duizenden dieren het leven, als gevolg van scherp in de maag. Dit rondzwerven in de pens van stukjes metaal doet veel pijn en is vaak dodelijk.

In de ogen van het Algemeen Boerensyndicaat hebben supermarkten, die tegen statiegeld zijn, te veel invloed op de politiek. De organisatie eist dat de nieuwe Vlaamse regering onmiddellijke invoering van statiegeld op plastic flessen en drankblikjes meeneemt in het volgende regeerakkoord.

Ook in Nederland
Ook in Nederland is zwerfvuil een probleem. Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat in ons land jaarlijks 12.000 dieren worden getroffen, waarvan er 4.000 sterven. Volgens Recycling Network Benelux is 83 procent van de Nederlanders voor statiegeld.

Bij een proef in Duiven betaalde een Jumbo-supermarkt in december 5 cent voor een blikje of petflesje. In vier weken werden 5.215 blikjes en 3.326 flesjes in de statiegeldautomaat gestopt. Ook oudere, verkleurde blikjes werden ingenomen. Volgens een van de initiatiefnemers lag er een week na de actie weer opvallend veel zwerfafval op straat.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden