Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Vijfheerenlanden krijgt ‘snoepbossen’ met walnoten, kastanjes en frambozen
Walnoten, kastanjes en frambozen kunnen de inwoners van gemeente Vijfheerenlanden straks zelf plukken. Er komen speciale snoepbossen.
De gemeente Vijfheerenlanden had al op de planning staan om op verschillende plekken bossen aan te planten, ter compensatie van de CO2 die wordt uitgestoten bij woningbouw. GroenLinks en VHL Lokaal pleitten ervoor om bij het aanplanten van die bossen, te kijken of er ook bomen met vruchten kunnen worden geplant.
‘Voedselbossen zijn een nieuwe trend waarbij, behalve vergroting van de biodiversiteit en recreatie, het bos ook voorziet in een kleinschalige bron voor voeding als noten of klein fruit’ aldus de partijen. De partijen denken onder meer aan bomen die kunnen voorzien in walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes, maar ook klein fruit als bramen, frambozen en pruimen. ‘Kinderen komen op deze manier op een speelse en avontuurlijke wijze in aanraking met wat de natuur ons biedt en waarom biodiversiteit belangrijk is’.
Struinen voor de jeugd
Als het aan Erik van Doorn van GroenLinks ligt, worden de bossen waar mogelijk in de buurt van de kernen van Vijfheerenlanden gezet. ,,We kunnen ze zo inrichten dat ze ook gebruikt kunnen worden als struinterreinen voor de jeugd en praktische leerplekken voor scholen’’, zei hij. Volgens John van der Velden van VHL Lokaal komen de ‘snoepbossen’ niet alleen ten goede van het klimaat maar ook van de inwoners.
Wethouder Maks van Middelkoop gaf aan blij te zijn met de oproep van de politieke partijen, die ook door andere fracties van Vijfheerenlanden als ‘sympathiek’ werd bestempeld. ,,We hebben nog niet besloten hoeveel bomen er moeten komen en waar precies. Wel is al in kaart gebracht waar we stukjes grond hebben om bomen te planten.’’ Hij noemde het een ‘prima’ idee om waar dat mogelijk is ook bomen te planten die kunnen dienen als voedselbron.
Volgens Van Middelkoop kunnen inwoners zelf – bijvoorbeeld als zij grond beschikbaar hebben – zich aanmelden bij de gemeente om mee te doen met het initiatief. ,,We willen ook scholen en andere organisaties hierbij betrekken.’’ Hij benadrukt wel dat het niet alleen om voedselbossen moet gaan. ,,Ook andere bomen kunnen een prima manier zijn om de CO2-compensatie te regelen.’’
Bron: AD Rivierenland